IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да блокира изграждането на два нови руски реактора в Унгария

Войната на интереси е част от по-широката борба между ЕС и Русия за европейския енергиен сектор, пише FT

11:06 | 23.02.15 г. 59
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно) по време на посещението на Путин в Унгария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно) по време на посещението на Путин в Унгария. Снимка: Ройтерс

Решението на Унгария отпреди повече от година да сключи договори за 12 млрд. евро с руска държавна ядрена компания може и да бъде блокирано от регулаторите на Европейския съюз (ЕС), пише Financial Times

Евентуално вето на Брюксел ще нанесе удар на премиера на Унгария Виктор Орбан, който заложи този проект в центъра на стратегията си за изграждане на по-дълбоки политически и икономически връзки с Русия въпреки санкциите на Запада срещу Москва, отбелязва изданието.

Будапеща възложи поръчки за проектиране, изграждане и поддържане на два 1200-мегаватови реактора в АЕЦ „Пакш“ на дъщерно дружество на руската енергийна компания Росатом през декември. Решението да скрият някои подробности от договорите заради националната сигурност предизвиква обаче подозрение сред критиците на Орбан в Брюксел.

Въпреки че Европейската комисия не повдигна възражения срещу междуправителственото споразумение, подписано между двете страни, възлагането на поръчките за новите реактори в централата предизвика антитръстова полемика.

Две агенции на ЕС в момента проучват споразуменията. Евроатом – ядреният регулатор, засега задържа одобрението за доставка на ядрено гориво по технически и финансови причини, въпреки че преговорите са в ход. Антимонополната агенция на ЕС също проучва за държавна помощ и за законосъобразността на договорите, сключени с Росатом и неговите филиали без търг. Проучването е все още на ранен етап и има възможност Унгария да се споразумее с Брюксел преди да се стигне до пълно разследване, отбелязва изданието.

Войната на интереси е част от по-широката борба между ЕС и Русия за европейския енергиен сектор. Миналата година Москва се отказа от газовия проект "Южен поток" на стойност 50 млрд. долара, след като европейските регулаторни органи заявиха, че руският газов гигант "Газпром" ще наруши правилата за конкуренцията, тъй като едновременно ще притежава газопровода и ще доставя газ по него.

Като признак, че Будапеща се подготвя за конфронтация с Брюксел, Обран заяви през миналата седмица, че енергийната политика е суверенен въпрос, отбелязва изданието. Говорител на унгарското правителство заяви, че Еврокомисията се опитва да се меси в националната енергийна политика "тихомълком" и предупреди, че опитите на Брюксел за изграждане на единен вътрешен енергиен пазар застрашават суверенитета на държавите-членки на ЕС.

Според европейски дипломати решението на Орбан да не провежда търг за разширяването на ядрената централа в Пакш подчертава опасенията, че тесните му връзки с Москва може да доведат до притовопоставянето на Унгария на опитите за затягане на санкциите срещу Русия.

През миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин беше на официално посещение в Унгария. В Будапеща Путин потвърди, че Москва ще финансира 80 на сто от общите разходи по проекта на централата.

Политици от унгарската зелена партия LMP, които заведоха дело срещу секретните клаузи от договора с Русия, предупреждават, че АЕЦ „Пакш“ ще бъде скъпа грешка. "Бихме искали да видим страната ни свободна от руската енергийна зависимост, докато г-н Орбан изглежда е сериозно пристрастен към нея", коментира Бернадет Сел от партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

49
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Аз пак ще оспоря. Източно феодалната система е различна от западната. Даже аристокрацията не е имала собственост. Феодалната система се е крепяла на държавната администрация-т.е. на сменяеми, по желание на царя чиновници. За разлика от западните барони, които са реалните собственици на земята. От своя страна българите, така погледнато са мноооооооооого по-свободни от колкото западняците. Поне част от българите...като например балканските градчета...поне според Евлия Челеби. В същност те за това съм чувал руснаци да ни обвиняват(с основание) за манталитета на дребният собственик. Хем му се иска, хем не му стиска, щото му е дребна собствеността и няма да има втори шанс, ако се издъни.А относно тия ти разсъждения - западните държави са държави на заем. И под наем(а не на собственици). Те от десетилетия(не съм се ровил по-назад, но ми даваш повод да се поразтърся) живеят на кредит. За това ли са свободни? Щото не харчат техните си пари?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Путин избуя.. даде им това, което бяха загубили, е малко префасонирано в западна опаковка, но все пак подобрена версия на старото.. И първите му години бях успешни да - с парите на Запада (плащани за руските ресурси) по високите цени.. вдигна държавата, стабилизира я НО не я разви. *** я в ССС 2.0. Самата промяна в конституцията за да може да има 3 и 4 ти мандат е мега гнусна гавра с конституцията ( и не е минавала на референдум) И когато удари кризата 2008 си помисли, че със запада е свършено- че той само ще плаша за ресурсите, но няма да има сила да му се меси.. в бившите зони на влиание, а и вътре.. като му реве за корупция, като му иска ясни правила и защита за бизнеса си и т.н. Е не му се получи. Запада не само, че не потъна, но почна още по ясно да си иска своето - т.е с Нашите пари стана това, което си - ще играеш По нашите правила.и са си прави за мен..Голямата му грешка е че за тези 10тина г,, в които се радваше на благоразположението на запада и се къпеше в перите им..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Владо, не ме разбираш добре. Примерите с германци, англичани и прочие (дори и да са верни) не сравними с руснаците. И не съм говорил дали са свободни или не, а че са с робска психика - защо? Защото руснаците (народа, без аристокрацията), никога допреди последните 25 г. не са имали собственост говоря за земя или имоти, никога не са се конкурирали един с друг за пазар, стока или услуга. В огромната си част до преди 25г, дори и жилищата си не са притежавали.. Това ги маркира като народ - те са свикнали да имат господар - бащица. Някой който да ги храни, да ги пой, да им казва да ходят да се бият, къде и как да живеят и т.н. Свободата, която заедно с нас получиха началото на 90те ги шокира. Огромна част от тях не знаеха нито какво да правят, нито дори как да живеят. Затова и всички пороци от Запада там намерих огромна благотворна почва. Логичния икономически крах през 3рата половина на 90те, зародилата се олигархия съвсем ги ошашави и се появи носталгия по миналото. И в тази почва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
Стефчо
преди 9 години
нищо не си разбрал, да знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
А и още нещо-70%+ рейтинг...Искам да ми кажеш един европейски/американски политик в/извън властта с такъв рейтинг. Хеле па некой трети мандат в изпълнителната власт:) Остави какво казваш-образованите хора, собствен бизнес, творчески професии. Ако те не са с народа си заслужават ли гласност?Ако кажеш "да"...ами отговорът е-на избори се броят гласове. Тия гласове са зад Путин. Ако на някой пробит театрал или изпаднал художник това не му харесва си е негов проблем. И аз недолюбвам Баце, ама не знам някой в руските форуми да ме споменава като пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
И те щото са свободни и радетели за свобода са една от малкото държави които сами си вкарват собствените граждани в концлагери. За Гуантанамо основно говоря, но не само.ПС: Според Мудис ние сме по-добре от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
сега пък тотално няма да се съглася с теб. С робска психика, щото си сакат тоя, дето им върна националното самочувствие и им повиши в пъти стандарта на живот(няма значение дали е заради него или въпреки-стана по негово време). И то слушай що-щото запада не го харесва! Жоро, чест и почитания, симпатичен си ми, ама не съм съгласен.Но не смяташ примерно германците за роби, щото им подслушват Меркел и тя си мълчи все едно са я *** ***...Не смяташ и арабите за роби, дето не пръцкат без да питат Щатите... По същата причина мога и англичаните да ги сложа у кюпа-да те подсетя ли как подкрепиха, като слуги войната в Ирак. Свободни ли са италианците, че си търпят корумпираните политици, в пъти по-зле от нашите(а това си е постижение!). Или са свободни китайците, дето политическата им система е все едно България от 70те. Да знаеш-в свободните Щати се лежи за данъци, но дори това да не го сметнеш за аргумент-колко може да си свободен да те управлява Буш? Два пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Факт, като .. Защо болшинството руснаци са с робска психака,,(далеч по силни изразена от нашата). Знаеш историята, не е нужно да ти обяснявам що..Те все още мечтая за бащица тип Сталин. Хрущаов , Брежнев.. по им отърва така.. НО предполагам такава страна се управлява така.. Но образованите хора тези със собствен бизнес.. творческите професии.. масово не харесват Путин.. За стандандарта на живот - пак казавам дигна им се въпреки Путин. не зариди него.. Няма такава разсипия на бюджетни средства и злоупотреби каквито има в Русия.. Смятай един пример.. вече 12 г. не могат да построят една магисрала от Москва до Петербург.дето е 700 км.точно заради безкрайни злоупотреби и разсипия.. а това е богата Русия, не бедна БЪлгария...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
а бе, жоре, мен Путин не ме кефи, в смисъл нямам кой знае какво отношение към него(освен респекта, щото изкара Русия пак на международната сцена и им вдигна стандарта на живот), ама гледам рейтингите на Путин в Русия и да ти кажа...руснаците дето живеят там няма да се съгласят със съпругата ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ае баце ае не сравнявай Китай погледни ги, че са като мравуняк та ве Рашастания няма тоя човешки ресурс ве мои?!? От къде ше вземе 300млн. шофьори като населението на Раша е само 140 млн. бре ?!? Които са потребители и т.н. колко милиона са шивачки, колко инжинери и т.н. Кой може да се мери с тея вампири Китай ве баце - ми никой освен Индия, те имат човешкия ресурс ... още малко и те ше са огромни ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още