IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да блокира изграждането на два нови руски реактора в Унгария

Войната на интереси е част от по-широката борба между ЕС и Русия за европейския енергиен сектор, пише FT

11:06 | 23.02.15 г. 59
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно) по време на посещението на Путин в Унгария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно) по време на посещението на Путин в Унгария. Снимка: Ройтерс

Решението на Унгария отпреди повече от година да сключи договори за 12 млрд. евро с руска държавна ядрена компания може и да бъде блокирано от регулаторите на Европейския съюз (ЕС), пише Financial Times

Евентуално вето на Брюксел ще нанесе удар на премиера на Унгария Виктор Орбан, който заложи този проект в центъра на стратегията си за изграждане на по-дълбоки политически и икономически връзки с Русия въпреки санкциите на Запада срещу Москва, отбелязва изданието.

Будапеща възложи поръчки за проектиране, изграждане и поддържане на два 1200-мегаватови реактора в АЕЦ „Пакш“ на дъщерно дружество на руската енергийна компания Росатом през декември. Решението да скрият някои подробности от договорите заради националната сигурност предизвиква обаче подозрение сред критиците на Орбан в Брюксел.

Въпреки че Европейската комисия не повдигна възражения срещу междуправителственото споразумение, подписано между двете страни, възлагането на поръчките за новите реактори в централата предизвика антитръстова полемика.

Две агенции на ЕС в момента проучват споразуменията. Евроатом – ядреният регулатор, засега задържа одобрението за доставка на ядрено гориво по технически и финансови причини, въпреки че преговорите са в ход. Антимонополната агенция на ЕС също проучва за държавна помощ и за законосъобразността на договорите, сключени с Росатом и неговите филиали без търг. Проучването е все още на ранен етап и има възможност Унгария да се споразумее с Брюксел преди да се стигне до пълно разследване, отбелязва изданието.

Войната на интереси е част от по-широката борба между ЕС и Русия за европейския енергиен сектор. Миналата година Москва се отказа от газовия проект "Южен поток" на стойност 50 млрд. долара, след като европейските регулаторни органи заявиха, че руският газов гигант "Газпром" ще наруши правилата за конкуренцията, тъй като едновременно ще притежава газопровода и ще доставя газ по него.

Като признак, че Будапеща се подготвя за конфронтация с Брюксел, Обран заяви през миналата седмица, че енергийната политика е суверенен въпрос, отбелязва изданието. Говорител на унгарското правителство заяви, че Еврокомисията се опитва да се меси в националната енергийна политика "тихомълком" и предупреди, че опитите на Брюксел за изграждане на единен вътрешен енергиен пазар застрашават суверенитета на държавите-членки на ЕС.

Според европейски дипломати решението на Орбан да не провежда търг за разширяването на ядрената централа в Пакш подчертава опасенията, че тесните му връзки с Москва може да доведат до притовопоставянето на Унгария на опитите за затягане на санкциите срещу Русия.

През миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин беше на официално посещение в Унгария. В Будапеща Путин потвърди, че Москва ще финансира 80 на сто от общите разходи по проекта на централата.

Политици от унгарската зелена партия LMP, които заведоха дело срещу секретните клаузи от договора с Русия, предупреждават, че АЕЦ „Пакш“ ще бъде скъпа грешка. "Бихме искали да видим страната ни свободна от руската енергийна зависимост, докато г-н Орбан изглежда е сериозно пристрастен към нея", коментира Бернадет Сел от партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ше стъпим не се кози :)) и защо да ги е затрил като от как е тоя на власт тея се видяха в пари и плъпнаха по цял свят, изкупиха имотите по средиземноморие и черноморие аз тва не мога да разбера .... Има ли някой там в тая Русия, който е силен лидер като *** и да е по-добър от него ?? Айде питай жена ти и други там и ни кажи тука на глупаците като мене .... :))Някой, който да им каже на американците да си гледат работата и Русия същевременно да е добре, питай че ми е много интересно .... без някви *** като нашия Офшорналиев и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
И за тебе Баце.. :- Русия никога не съл плюл :) Че съм казавал кое не е наред там (което съм видял с очите си) е така да..но не съм я плюл :) Виж Хаяско го редя здраво:) И смятам да продължавам :))) жената и тя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Аз Глупости не говоря :) Още по малко за Русия. Виж че ругая Путин и го смятам за най голямто бедствие случвало се на Русия е друг въпрос :) И в тая връзка.. жената е още по крайна и от мен :) И тя и много други:) Ако путинофилите тук се разходите из Русия и поживеете малко .. друга песен ще запеете :) ама ти, както и 99% от "русофилите: тук дори и не сте стъпвали там..ама сте много компетентни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
тоя е за бой напрао ..... :)) Гошо момчето лошо с рускиня и ги плюе ....... :))@Баце ше каа на жена ти да те изпращи с един тиган в мутрата щом и плюеш родината ..... lol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Бе ти остав тези семки за конкурса! Това не е централа от нулата, а има вече два работещи руски блока. Хората искат да си пуснат още два, ама не са толкова узрели като нас да сложат в една централа реактори от различни марки, щото това никой никъде не прави! То и у нас няма да се случи, де! Или нищо няма да стане с Уестингхаус, или до тогава ще спрем руските блокове, или и двете, което е и моята версия... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ама и ти си направо национален предател, да вземеш рускиня за жена, ти не знаеш ли за санкциите? Може ли такова нещо? :DМежду другото, като говориш глупости за Русия, жена ти как те търпи? Или ти пред нея не смееш? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
*** ми да не намесваш, че ще ти счупя пръстенцата:)))) И не виждам да искат да спират централата щото е Руска, а щото се прави без конкурс :) Т.е нарушава се основен европейски принцип за конкуренцията. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Питай другарите от БКП-то. Можеш да ги намериш в централите на всички партии. Румънците осъдиха хиляди другари, ние като съ ги пратим да умрът в затвора, тогава и ние ще се оправим. -------------------------------------------------------------------------да само, че нашите другари сега са "американски и европейски демократи" и не моеж да ги барнеш .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
значи все пак теорията ми излиза вярна, че който има бомби той е независим ?! Явно още закона на джунглата е в сила, тогава не виждам защо се чудят на руски реакции спрямо трети държави ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
"Не знам още какво ги спира, да си измислят направо закон, който да забранява на руски компании, или компании свързани с руски компании итн. да имат бизнес в ЕС."===================Споко, пече се! Ще има и такъв закон! То това е целта на някои де...! хехе!После съответно Русия забранява на все живо от ЕС да мърда там и сме готови ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още