fallback

НАТО няма да се намесва в конфликта в Източна Украйна

Според генералния секретар на алианса най-важното е сега да се съблюдава режимът за прекратяване на огъня

10:23 | 14.03.15 г. 9
Автор - снимка
Създател

НАТО няма да се намеси в конфликта в Източна Украйна, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред Sky News. По думите му Украйна не е член на НАТО и в това се крие разликата между нея и членовете на НАТО, а гаранцията за сигурността обхваща членовете на алианса.

"Ние оказваме на Украйна мощна политическа подкрепа, практическа помощ, съдействие за реформите в отбраната и повишаване способността й за самостоятелна защита", коментира Столтенберг.

Според него най-важното в момента е да се “изпълнят Минските споразумения за съблюдаване на режима за прекратяване на огъня”, както и да се изтегли тежкото въоръжение от фронтовата линия и да се гарантира, че всичко това се случва под наблюдение.

По думите на външните министри на северните и балтийските страни и Вишеградската четворка, които се срешнаха в Словакия, ситуацията в Украйна не е идеална, но е по-добра, отколкото преди сключването на споразумението от Минск.

Според словашкия външен министър Мирослав Лайчак броят на инцидентите в региона вече е по-малък от преди.

“Преобладаващото мнение е, че все още нямаме достатъчен напредък, за да можем да говорим за отмяна на санкциите”, кометира той.

Представителите на Дания, Исландия, Норвегия, Швеция, Финландия, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Полша, Чешката република и Словакия подчертаха в съвместна декларация, че политическото решение на украинската криза трябва да се основава на зачитането на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, в рамките на международно признатите й граници.

По думите на Лайчак, тъй като редица страни са разположени на източната граница на ЕС или на НАТО, те са изправени пред подобни проблеми.

Павло Климкин, украинският външен министър, не се яви на срещата в Словакия. Той се извини с натоварената си в момента програма.

Споразумението от Минск беше подписано на 12-и февруари с посредничеството на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд, в присъствието на руския държавен глава Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко. Съгласно документа се предвижда изтеглянето на оръжия с калибър над 100 мм с цел да се създаде буферна зона.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 03.09.22 г.
fallback