IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО няма да се намесва в конфликта в Източна Украйна

Според генералния секретар на алианса най-важното е сега да се съблюдава режимът за прекратяване на огъня

10:23 | 14.03.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

НАТО няма да се намеси в конфликта в Източна Украйна, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред Sky News. По думите му Украйна не е член на НАТО и в това се крие разликата между нея и членовете на НАТО, а гаранцията за сигурността обхваща членовете на алианса.

"Ние оказваме на Украйна мощна политическа подкрепа, практическа помощ, съдействие за реформите в отбраната и повишаване способността й за самостоятелна защита", коментира Столтенберг.

Според него най-важното в момента е да се “изпълнят Минските споразумения за съблюдаване на режима за прекратяване на огъня”, както и да се изтегли тежкото въоръжение от фронтовата линия и да се гарантира, че всичко това се случва под наблюдение.

По думите на външните министри на северните и балтийските страни и Вишеградската четворка, които се срешнаха в Словакия, ситуацията в Украйна не е идеална, но е по-добра, отколкото преди сключването на споразумението от Минск.

Според словашкия външен министър Мирослав Лайчак броят на инцидентите в региона вече е по-малък от преди.

“Преобладаващото мнение е, че все още нямаме достатъчен напредък, за да можем да говорим за отмяна на санкциите”, кометира той.



Представителите на Дания, Исландия, Норвегия, Швеция, Финландия, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Полша, Чешката република и Словакия подчертаха в съвместна декларация, че политическото решение на украинската криза трябва да се основава на зачитането на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, в рамките на международно признатите й граници.

По думите на Лайчак, тъй като редица страни са разположени на източната граница на ЕС или на НАТО, те са изправени пред подобни проблеми.

Павло Климкин, украинският външен министър, не се яви на срещата в Словакия. Той се извини с натоварената си в момента програма.

Споразумението от Минск беше подписано на 12-и февруари с посредничеството на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд, в присъствието на руския държавен глава Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко. Съгласно документа се предвижда изтеглянето на оръжия с калибър над 100 мм с цел да се създаде буферна зона.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Това е като рекламна кампания направо. Ако различава и котките по покривите, германците ще разбият конкуренцията.Оказва се че войната в Украйна не е съвсем безпричинна - най-големите залежи на титанови и манганови руди в света, както и най-големите залежи на качествени черни въглища, са в Украйна. Освен огромния селскостопански потенциал във времена на климатични промени. Залогът явно е висок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Швейцария закупи от германска фирма нов радар за военните си летища, но има голям проблем устройството не различава вражески самолет от швейцарските крави, предава АФП.Явно устройството работи добре в равнинен терен, но в планината, когато, например, някоя крава се придвижва по склоновете, радарът идентифицира животното като вражески обект, обяснил според вестник Блик министърът на отбраната Ули Маурер пред комисията по сигурността на долната камара на швейцарския парламент."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Думата "***" на шумерски или акадски май се превеждаше като "Апокалипсис".Така че не си далеч от истината! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Sensitive data from around 170 major companies, including the UKs Atomic Weapons Establishment and Lockheed Martin, might have be compromised after British Telecom web traffic was accidentally rerouted through Ukraine.The hijacking of the companies took place over a 90-minute period Thursday, while many British Telecom customers experienced diverted traffic for five days, starting from Saturday, Dyn, Internet performance company, said in a report.Several UK government bodies were affected by the problem, including the Royal Mail and the countrys Atomic Weapons Establishment, which is responsible for the design, manufacture and support of warheads for the United Kingdoms nuclear deterrent.НАТО -то пак са се ***! Преди време китайските хакери успяха да откраднат няколко терабайта техническа информация за Ф-35 и други проекти на Пентагона а сега май са споделили чувствителна информация от около 170 водещи компании вкл. изпълняващи военни поръчки за НАТО -то!Ще си траят я! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
niko333
преди 9 години
*** *** заплиха чергата на украйна ,видяха че ги чака един голям ку-р ако излязът срещу Русия и клекнаха в поза партер готви да направят *** на бат Володя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
stefan-L
преди 9 години
До момента ИСКАНДЕР няма аналог неуловима от никакви радиолокационни и противоракетни системи поразява с точност до 5 метра на разстояния до 2000 км ! В Калининград както и на Крим има разположени няколко такива дивизиона който принакриват територията на Цяла Европа и територията на Турция ! Не случайно Меркел и Оланд участват в Минските преговори казали са им вече за какво става въпрос . Нито един кораб или подводница в черно море не би оцеляла при евентуално сталкновение . Да не говорим за командните пунктове който НАТО изгражда у нас те ще бъдат първите цели от Крим до Българска територия са не повече от 500 км
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
stefan-L
преди 9 години
Забравяш най новата ракета ИСКАНДЕР за която хамериканците и еврогейците като чуят се наакват https://***.youtube.com/watch?v=KtWfTUzPZeE и още едно малко устройство ХИБИНЬ което изключи и блокира цялата велика хамериканска техника на есминосеца Доналд Кук и го превърна в плаващо безпомощно желязо https://***.youtube.com/watch?v=EEJUxDzGmJU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Директен подход - или влизате в НАТО, или се оправяйте сами. Това е посланието.Иначе е учудващо откога НАТО няма да ес меси в Украйна ?! От утре или от по-нататък. Не вярвам някой да е забравил че бяха давани едни пари, едни оръжейни системи, доста съмнителни съвети кое как да се прави. Всеки знае че както Русия е намесена, така и НАТО начело с американците и няколко техни компании са пряко намесени в конфликта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 9 години
НАТО няма да се намесва в конфликта в Източна Украйна****Стиска ли им да рискуват да да се надената на най-новото....https://***.youtube.com/watch?v=2ILevUnOY_whttps://***.youtube.com/watch?v=1JX23Il0o_Y
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още