fallback

Москва с първи стъпки по премахване на ембаргото за внос от Европа

Руските власти ще проверят предприятия за производство на животински продукти в Гърция, Кипър и Унгария

13:18 | 21.03.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската федерална ветеринарна и фитосанитарна служба (Росселхознадзор) обяви, че до две седмици ще започне проверка на предприятия за производство на продукти от животински произход в Гърция, Кипър и Унгария. Властите в тези страни продължават да са най-силните противници на санкциите на Европейския съюз (ЕС) спрямо Русия, пише "Росбалт".

"Проверките ще започнат от 6 април за Гърция, а след това ще продължат в Кипър и Унгария", заяви говорителят на Росселхознадзор Алексей Aлексеенко.

Ходът ще има за цел да се гарантира, че след премахването на руското ембарго върху доставчиците на хранителни продукти от трите държави те биха могли веднага да започнат да изнасят своите продукти за Русия.

В момента се уточнява списъкът с предприятията, в които ще се извършват инспекции.

През тази седмица ръководителят на Росселхознадзор Сергей Данкверт заяви, че след премахването на санкциите първите доставчици от Европа, които ще могат да се възползват ще са от Унгария, Гърция и Кипър. По думите му руските власти ще позволят доставки само от тези предприятия, които са проверени от експерти на Евразийския съюз.

Въведеното през август миналата година от руските власти ембарго върху стоките от Европа елиминира вноса на руска територия на селскостопански продукти, суровини и храни. През това време най-значителен скок отчетоха цените на говеждото месо (11,2%), пилешкото месо (6,2%) и свинското месо (с 2,4%).

Освен това забраната за внос на европейски стоки сви цялостната консумация на месо в Русия с 47,2% (848,5 тона), в това число със 72,7% (450,8 тона) на свинско и с 64,8% (338,7 тона) на птиче. Част от продуктите бяха заменени от разширяване на вътрешното производство и доставки на страни, спрямо които ембаргото не се прилага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
fallback