fallback

JPMorgan извади руските ДЦК от два свои индекса за развиващите се пазари

Причината е понижението на рейтинга на Русия до неинвестиционно ниво от Moody's и Standard & Poor's

11:53 | 23.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руските държавни облигации ще бъдат премахнати от два от индексите за развиващия се свят на JPMorgan Chase & Co, след като по-рано тази година рейтингът на страната бе понижен до ниво неинвестиционен клас от Moody's и Standard & Poor's.

Банката заяви, че съгласно нейните правила Русия вече не отговаря на критериите за включване в широките индекси с акции от инвестиционен клас, предава The Wall Street Journal.

Руските държавни ценни книжа ще бъдат премахнати на 31 март от индексите с инвестиционен рейтинг EMBI и GBI-ЕМ.

Въпреки това Русия ще продължи да присъства в други индекси на JP Morgan, които не изискват минимален кредитен рейтинг.

След промяната на рейтингите някои борсово търгувани фондове също ще бъдат принудени да се освободят от вложенията си в руски дълг, което може да е съпроводено с вълна от разпродажби. Други инвеститори пък по свое желание вече намалиха експозициите си в руски облигации, след като икономиката на страната продължи да се влошава поради намаляващи цени на енергията и спадащото вътрешно търсене.

Доходността по руските 10-годишни облигации с падеж през септември 2023 г. спадна до 6,087% в началото на новата седмица спрямо 6,302% към 19 март според данни на Tradeweb. Въпреки това доходността по облигациите е като цяло достатъчно висока, за да привлича някои инвеститори, особено в сравнение с относително ниските или отрицателни лихви по правителствените книжа в Европа. Доходността по 10-годишните американски държавни облигации бе 1,932% в петък.

Въпреки че "Русия е много рисковано място за инвестиции в момента, ние всъщност я харесваме", заяви Хорхе Марискал, главен инвестиционен директор за развиващите се пазари в UBS Wealth Management, която управлява активи на стойност 1 трлн. долара. Компанията притежава повече руски дълг, отколкото се препоръчва от JP Morgan. "Повечето от лошите новини вече бяха калкулирани", добави Марискал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
fallback