IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan извади руските ДЦК от два свои индекса за развиващите се пазари

Причината е понижението на рейтинга на Русия до неинвестиционно ниво от Moody's и Standard & Poor's

11:53 | 23.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
JPMorgan извади руските ДЦК от два свои индекса за развиващите се пазари

Руските държавни облигации ще бъдат премахнати от два от индексите за развиващия се свят на JPMorgan Chase & Co, след като по-рано тази година рейтингът на страната бе понижен до ниво неинвестиционен клас от Moody's и Standard & Poor's.

Банката заяви, че съгласно нейните правила Русия вече не отговаря на критериите за включване в широките индекси с акции от инвестиционен клас, предава The Wall Street Journal.

Руските държавни ценни книжа ще бъдат премахнати на 31 март от индексите с инвестиционен рейтинг EMBI и GBI-ЕМ.

Въпреки това Русия ще продължи да присъства в други индекси на JP Morgan, които не изискват минимален кредитен рейтинг.

След промяната на рейтингите някои борсово търгувани фондове също ще бъдат принудени да се освободят от вложенията си в руски дълг, което може да е съпроводено с вълна от разпродажби. Други инвеститори пък по свое желание вече намалиха експозициите си в руски облигации, след като икономиката на страната продължи да се влошава поради намаляващи цени на енергията и спадащото вътрешно търсене.

Доходността по руските 10-годишни облигации с падеж през септември 2023 г. спадна до 6,087% в началото на новата седмица спрямо 6,302% към 19 март според данни на Tradeweb. Въпреки това доходността по облигациите е като цяло достатъчно висока, за да привлича някои инвеститори, особено в сравнение с относително ниските или отрицателни лихви по правителствените книжа в Европа. Доходността по 10-годишните американски държавни облигации бе 1,932% в петък.

Въпреки че "Русия е много рисковано място за инвестиции в момента, ние всъщност я харесваме", заяви Хорхе Марискал, главен инвестиционен директор за развиващите се пазари в UBS Wealth Management, която управлява активи на стойност 1 трлн. долара. Компанията притежава повече руски дълг, отколкото се препоръчва от JP Morgan. "Повечето от лошите новини вече бяха калкулирани", добави Марискал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
valentino29
преди 9 години
Въпреки че "Русия е много рисковано място за инвестиции в момента, ние всъщност я харесваме", заяви Хорхе Марискал, главен инвестиционен директор за развиващите се пазари в UBS Wealth Management, която управлява активи на стойност 1 трлн. долара. Компанията притежава повече руски дълг, отколкото се препоръчва от JP Morgan. "Повечето от лошите новини вече бяха калкулирани", добави Марискал.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------Е как няма, там е далаверата,сигурна печалба!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още