fallback

Гърция ще иска 100 млн. евро компенсации от германски отбранителни компании

Фирмите са плащали подкупи, за да взимат поръчки, според източник от гръцкото министерство на отбраната

18:05 | 23.03.15 г. 2

Правителството на Гърция ще иска над 100 млн. евро компенсации от германски компании от сектора на отбраната, съобщава Ройтерс.

Според Атина фирмите са давали подкупи, за да печелят сделки, посочва информационната агенция, като се позовава на източник от гръцкото министерство на отбраната, пожелал анонимност.

Германският в. Bild съобщи, че подразделението за хеликоптери на Airbus – Eurocopter, е обвинено, че е платило 41 млн. евро подкупи на гръцки официални лица, за да продаде 20 хеликоптера NH-90.

Германската група Rheinmetall, както и STN и Atlas Elektronik, също са обвинени, че са дали общо 62 млн. евро подкупи за договори за подводници.

„Става въпрос за серия от случаи, не само с германски компании, но основно с фирми от Германия, като Гърция се надява да получи 500-800 млн. евро“, коментирал е източникът на информационната агенция, като е потвърдил информацията, че от германските компании ще се търсят около 100 млн. евро.

„Всяка фирма, която бъде осъдена за подкуп, но иска да продължи търговските си отношения с Гърция, ще трябва да постигне извънсъдебно споразумение“, допълва източникът на агенцията.

Разходите за отбрана на Гърция бяха съществени, но значително намаляха през последните няколко години заради кризата.

Взаимоотношенията между Гърция и Германия се влошават на фона на опитите на Атина да предоговори условията по спасителната програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 02.09.22 г.
fallback