IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще иска 100 млн. евро компенсации от германски отбранителни компании

Фирмите са плащали подкупи, за да взимат поръчки, според източник от гръцкото министерство на отбраната

18:05 | 23.03.15 г. 2
Гърция ще иска 100 млн. евро компенсации от германски отбранителни компании

Правителството на Гърция ще иска над 100 млн. евро компенсации от германски компании от сектора на отбраната, съобщава Ройтерс.

Според Атина фирмите са давали подкупи, за да печелят сделки, посочва информационната агенция, като се позовава на източник от гръцкото министерство на отбраната, пожелал анонимност.

Германският в. Bild съобщи, че подразделението за хеликоптери на Airbus – Eurocopter, е обвинено, че е платило 41 млн. евро подкупи на гръцки официални лица, за да продаде 20 хеликоптера NH-90.

Германската група Rheinmetall, както и STN и Atlas Elektronik, също са обвинени, че са дали общо 62 млн. евро подкупи за договори за подводници.

„Става въпрос за серия от случаи, не само с германски компании, но основно с фирми от Германия, като Гърция се надява да получи 500-800 млн. евро“, коментирал е източникът на информационната агенция, като е потвърдил информацията, че от германските компании ще се търсят около 100 млн. евро.

„Всяка фирма, която бъде осъдена за подкуп, но иска да продължи търговските си отношения с Гърция, ще трябва да постигне извънсъдебно споразумение“, допълва източникът на агенцията.

Разходите за отбрана на Гърция бяха съществени, но значително намаляха през последните няколко години заради кризата.

Взаимоотношенията между Гърция и Германия се влошават на фона на опитите на Атина да предоговори условията по спасителната програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Историята се размирисва все повече и повече. До къде ли биха могли да стигнат нещата? Изглежда има доста неудобни истини за разкриване, щом гърците все още се държат над водата. Вече започвам да си мисля, че някой им дава пари тайно, за да купува мълчанието им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
fras
преди 9 години
Германците виновни, че давали подкупи.А гърците, които са искали и взели тези подкупи какво ги правят?Осъдени, глобени..?Има ли?Не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още