fallback

Срещата в Рига: Цялата еврозона срещу Варуфакис

Финансовият министър на Гърция е бил подложен на сериозна критика, той пък се оплаква от враждебна атмосфера

17:12 | 24.04.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Финансовите министри на еврозоната приключиха в петък срещата си в Рига без съществен резултат по основната тема – кризата в Гърция.

Между министрите и Гърция има "дълбоки различия“, заяви ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Той предупреди, че времето за постигане на споразумение за конкретни реформи в затъналата в дългове страната "е към края си". От сключването на програмата за реформи зависи отпускането на допълнителни спешни заеми от международните донори, припомня DPA.

Диселблум подчерта, че няма алтернатива на преговорите. „Спешно необходим е напредък“, каза той по време на съвместна пресконференция с ръководителя на Европейската централна банка Марио Драги, европейския комисар по финансовите въпроси Пиер Московиси и ръководителя на спасителната програма Клаус Реглинг. 

Диселблум отбеляза на пресконференцията след срещата, че  все още има големи различия между двете страни. Той изключи възможността кредиторите да обмислят компромисно споразумение, което да осигури част от сумата на Гърция.

По думите му обаче Атина носи вината за загубеното  време за подготовка на програмата за финансова помощ на Гърция. По време на преговорите се е стигнало до остри словесни сблъсъци между гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и Диселблум. На конкретен въпрос по тази тема ръководителят на еврогрупата заявява само: „Имаше много критична дискусия. Преди два месеца постигнахме споразумение с Гърция, от което Варуфакис днес се отметна“.

Varoufakis with a good summary of it all: "We agreed that an agreement will be difficult." #eurogroup

— Stefan Leifert (@StefanLeifert) April 24, 2015

В Рига Варуфакис е бил наречен „играч“, „аматьор" и "прахосник на време", съобщава Bloomberg. В очите на останалите министри преговорите с Варуфакис остават „безотговорно“ поведение. Гъркът от своя страна се е оплакал от "враждебна среда", защото той е бил посрещнат с критики от всички страни.

"Не мога да навлизам в подробности как мина дискусията. Ще кажа  обаче, че по адрес на гръцкия финансов министър бяха направени много критични изказвания. За два месеца (на преговори по програмата за реформи на Атина) напредък не бе постигнат. Та,  тонът на дискусиите бе много критичен", каза Диселблум.

Финансовите министри от еврозоната изразиха като цяло безпокойство от забавянето на преговорите с Гърция, съобщи в Twitter еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. „Има спешна нужда от ускоряване на преговорите“, написа в своя профил в Twitter Домбровскис след срещата на финансовите министри от еврозоната.

Concerns in #eurogroup #Riga about limited progress in talks with #Greece. Urgent need to speed up negotiations.

— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) April 24, 2015

Още преди срещата Варуфакис намекна за отстъпки пред европейските партньори. В постинг в блога си той намекна за ограничаване на излизането в пенсия на ранна възраст, което е едно от изискванията на Запада. Същевременно той се обяви за създаването на независима данъчна комисия, продължаване на приватизацията, по-внимателно третиране на рисковите кредити и подпомагане на предприемачеството.

Финансовият министър на Австрия Йорг Шелинг пък заяви, че е „доста изнервен“ от факта, че на ниво преговори няма никакъв напредък. „Сега настойчиво настоявам да видим на масата на преговорите резултати, които са достатъчни за вземане на решение“, заяви той.

Европейските представители се опитват от месеци да накарат Гърция поне да формулира детайлен списък с реформи.

Еврогрупата отново ще обсъжда програмата за подпомагане на Гърция на 11 май на следващата си редовна среща в Брюксел.

Malta FinMin Scicluna on #Greece talks in #Eurogroup: 'Complete breakdown in communication', 'complete detachment in positions.'

— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) April 24, 2015
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
fallback