fallback

Част от кабинета в Атина е за неплащане на вноската към МВФ

Според Kathimerini обаче все пак повечето членове на правителството се застъпват за изплащане на транша към Фонда

16:04 | 11.05.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Малко преди началото на поредната среща на финансовите министри на страните от еврозоната в понеделник гръцкото правителство продължава да си играе с огъня. 

Според медийни спекулации някои правителствени членове се застъпват за това вноската към Международния валутен фонд в размер на 756 млн. евро, която е с падеж във вторник, да не бъде изплащана. Това може да се случи, ако еврогрупата днес остане твърда и не допусне възможности за нови финансови помощи за страната, пише местният вестник To Vima, позовавайки се на правителствени кръгове. „Това си е игра с огъня“, пише вестникът.

Правителството се опитва да разсее съмненията относно желанието си да изплати дълга. „Гръцкото правителство има отговорността да изпълни всичките си задължения, както в страната, така и в чужбина", заяви в понеделник говорителят на правителството Габриел Сакеларидис.

Материалът на To Vima постигна поне едно нещо: В Брюксел сега отново са наясно, доколко далече може да стигне поне радикалното крило на СИРИЗА.

Вестникът Kathimerini съобщи, че възможно неплащане на транша е било дискутирано още през уикенда в рамките на правителството, но все пак парите ще бъдат платени във вторник. За това е настояла по-голямата част от членовете на кабинета. В противен случай можело да се стигне до неконтролируеми събития.

„Ние сме в постоянен контакт (членовете на правителството). Предвид преговорите не искаме да показваме, че сме в конфронтация (пред евро-групата)...", заяви говорителят на парламентарната група на Сириза Никос Филис в телевизионно интервю.

Засега в Брюксел не са получени конкретни знаци, че Атина възнамерява да не преведе дължимата на МВФ вноска.  В столицата на Белгия премиерът Алексис Ципрас дори заяви желанието си за значително по-широки стъпки за реформи. В краен случай той възнамерява да получи необходимото за това мнозинство чрез референдум, ако не получи парламентарна подкрепа за необходимия нов Закон за възможните данъчни промени.

Повече вижте в коментара на Зеб Екерт за Bloomberg!

Всичко по темата - тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
fallback