IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от кабинета в Атина е за неплащане на вноската към МВФ

Според Kathimerini обаче все пак повечето членове на правителството се застъпват за изплащане на транша към Фонда

16:04 | 11.05.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъдещето на Гърция продължава да остава неясно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъдещето на Гърция продължава да остава неясно. Снимка: Ройтерс

Малко преди началото на поредната среща на финансовите министри на страните от еврозоната в понеделник гръцкото правителство продължава да си играе с огъня. 

Според медийни спекулации някои правителствени членове се застъпват за това вноската към Международния валутен фонд в размер на 756 млн. евро, която е с падеж във вторник, да не бъде изплащана. Това може да се случи, ако еврогрупата днес остане твърда и не допусне възможности за нови финансови помощи за страната, пише местният вестник To Vima, позовавайки се на правителствени кръгове. „Това си е игра с огъня“, пише вестникът.

Правителството се опитва да разсее съмненията относно желанието си да изплати дълга. „Гръцкото правителство има отговорността да изпълни всичките си задължения, както в страната, така и в чужбина", заяви в понеделник говорителят на правителството Габриел Сакеларидис.

Материалът на To Vima постигна поне едно нещо: В Брюксел сега отново са наясно, доколко далече може да стигне поне радикалното крило на СИРИЗА.

Вестникът Kathimerini съобщи, че възможно неплащане на транша е било дискутирано още през уикенда в рамките на правителството, но все пак парите ще бъдат платени във вторник. За това е настояла по-голямата част от членовете на кабинета. В противен случай можело да се стигне до неконтролируеми събития.

„Ние сме в постоянен контакт (членовете на правителството). Предвид преговорите не искаме да показваме, че сме в конфронтация (пред евро-групата)...", заяви говорителят на парламентарната група на Сириза Никос Филис в телевизионно интервю.

Засега в Брюксел не са получени конкретни знаци, че Атина възнамерява да не преведе дължимата на МВФ вноска.  В столицата на Белгия премиерът Алексис Ципрас дори заяви желанието си за значително по-широки стъпки за реформи. В краен случай той възнамерява да получи необходимото за това мнозинство чрез референдум, ако не получи парламентарна подкрепа за необходимия нов Закон за възможните данъчни промени.

Повече вижте в коментара на Зеб Екерт за Bloomberg!

Всичко по темата - тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Имах предвид народа който си избра ципрас.А този другия, който досега плаща, е питан съвсем чинно на изборите когато меркел обещаваше, докато оня другия е мляскал баницата.Цялата ситуация е изпусната и е изпусната, защото се раздаваха и продължават да се раздават кредити на калпак с лекота от общите европейски пари и то не само в Гърция. Редица други европейски държави са на същото гръцко дередже..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Щеше да си прав, ако дължах 1000-2000 лв.... само, че някои хора още не могат да разберат какво означават 300 млрд. в този случай...ако си прав гърция щеше отдавна да бъде изхвърлена от ЕС, а тя все още не е. И няма изгледи това да се случи. Ако искаш може след 1 година пак да го водим тоя разговор :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
Bobby_bul
преди 9 години
Всички много нападат Гърция, но много да не знаят че половин Европа смело крачи по техния път - Ирландия, Испания, Великобритания, Италия, Франция - всички го карат на откачени бюджетни дефицити и дългове, ще последват Гърция и тогава ще ги видим как се справят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
nikiangel
преди 9 години
Народа е много общо понятие колега абдул. Народа за който говорите може да е казал не, но когато е ял баницата е викал да и е мляскал, че и ушите са му плющели. Интересно е и какво ще каже другия народ, който е давал кредитите, а именно френския и немския. Ако и те кажат не... тогава какво правим, демокрация, демокрация, но сиренето е с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
abdul
преди 9 години
Докато не научите слабите страни на демокрацията, а именно - когато народа каже "Не", значи положението е "НЕ", колкото и лошо да изглежда на пръв поглед и независимо какво мислят някои бюрократски глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
bigmamascandal
преди 9 години
докога ще ни занимавате с тези бе... баси наглото гръцко племе, аман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още