fallback

Гръцкият трик за 756 млн. евро

Атина е използвала част от депозитарната си сметка към МВФ, за да плати транша, като резервите трябва да бъдат възстановени до седмици

14:38 | 12.05.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкото правителство е принудено да посяга към все по-креативни средства, за да успява да погасява задълженията си. След като в понеделник имаше падеж за вноска на транш  от 756 млн. евро към Международния валутен фонд (МВФ), кабинетът успя да я изплати навреме, макар че по-рано заяви, че това ще утежни изплащането на пенсии и заплати в края на месеца. 

Сега се оказва обаче, че правителството е погасило транша с пари на фонда, пише гръцкият всекидневник Kathemerini, цитиран от БТА.

Страните членки на МВФ имат две сметки във Фонда - една, в която се внасят годишните квоти и депозитарна сметка, която може да бъде използвана при спешни ситуации, пояснява Ройтерс.

Правителствен източник е заявил пред агенцията, че Атина е използвала около 650 млн. евро от депозитарната сметка, за да направи плащането. По думите му правителството е използвало  още около 100 млн. евро от негов паричен резерв. Втори  правителствен представител е казал пред Ройтерс, че резервите, които е изтеглило правителството, за да направи плащането към МВФ, трябва да бъдат попълнени до "няколко седмици". 

Смята се, че това издължаване към фонда ще улесни правителството при плащанията на заплати и пенсии в края на този месец. Спешните нужди на гръцката държава се изчисляват на 3 милиарда евро.

Вестник Ethnos цитира източник от финансовото министерство,  който e заявил, че плащането на транша към МВФ е станало, след като правителството се е договорило с фонда, а пред европейските партньори е поело ангажимент, че ще осигури за този месец  необходимите средства за заплати и пенсии по линия на ЕЦБ, която ще заседава днес.

До края на седмицата правителството в Атина трябва да осигури около 600 млн. евро за плащане на заплати и 130 млн. евро за социални помощи. В края на май то трябва да плати общо 1,9 млрд. евро за заплати и пенсии.

Финансовата тежест за кабинета става още по-голяма през юни. Тя обаче може да бъде покрита само ако правителството постигне окончателно споразумение с кредиторите в следващите дни.

През юни Гърция има да погасява още четири вноски към МВФ на обща стойност 1,5 млрд. евро.  

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
fallback