IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изплаща вноската от 750 млн. евро към МВФ

Служители на финансовото министерство в Атина са потвърдили изпращането на платежно нареждане за дълга, който трябва да бъде изплатен до утре

20:01 | 11.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Гърция изплаща вноската от 750 млн. евро към МВФ

Министерството на финансите на Гърция e oсъществило очакваното плащане в размер на 750 млн. евро към Международния валутен фонд (МВФ), с което слага край на дните на несигурност дали Атина ще използва вноската като разменна монета в продължаващите преговори с кредиторите си.

Служители на министерството са посочили пред Financial Times, че са изпратили платежно нареждане към Националната правителствена служба по сметките, за да се гарантира, че сумата ще пристигне в хазната на МВФ във вторник, когато погасяването на кредита става изискуемо.

"Заповедта да се плати е направена", е посочило официално лице от финансовото ведомство на Гърция.

Някои от членовете на управляващата партия СИРИЗА притиснаха министри да откажат плащането, докато финансовите министри от еврозоната в Брюксел не се съгласят да подкрепят напредъка, постигнат от двете преговарящи страни през последните дни.

Атина лобира яростно за подобна теза, което гръцките власти считат, че ще позволи на Европейската централна банка да повдигне тавана на издавания краткосрочен дълг и по този начин ще осигурил повече спокойствие на правителството.

Но според служители, участващи в срещата в Брюксел, гръцкият министър Янис Варуфакис е потвърдил, че Атина е извършила плащането по време на едночасовата сесия.

В неделя вечерта няколко гръцки официални представители заявиха, че правителството планира да задържи парите, ако финансовите министри от еврозоната не изпратят положително становище за преговорите, насочени към отключване на замразената помощ за Атина в размер на 7,2 млрд. евро.

"Тук ние говорим за политически ход от страна на Гърция", каза тогава гръцки правителствен служител относно възможното задържането на плащането. "Има споразумение с кредиторите, което трябва да се направи на политическо ниво".

Несигурността подчерта повишения политически залог за гръцкия премиер Алексис Ципрас, който бе принуден от кредиторите да се огъне под т.нар. "червени линии" в спасителните преговори.

"Червените линии по необходимост не са гъвкави", каза при пристигането си на срещата на Еврогрупата в Брюксел Варуфакис. "Но това, че нашите червени линии и техните червени линии са такива е безспорно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 9 години
До ert.....,абе брато.....,нещо на македонец ми мязаш.....с това "стабилитетни".....,такава дума в българския език не съм чувал да съществува.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 17
ert
преди 9 години
Браво на съседите ни, ето че положиха усилия и разплатиха задължеията си. Сега е редно ЕС да прецени колко може да се помогне на Гърция и доколко може да се отпишат и преструктурират задълженията им. Дори и ние българите, които сме стабилитетни, трябва да се замислим с колко може да помогнем на нашите съседи, които имат проблеми. При нас всичко е цъфнало и вързало, стабилитетни сме, така че нека да го покажем този стабилитет и да помогне на закъсала Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
elkin
преди 9 години
ще оставят да фалира..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 5
popo323
преди 9 години
Тези просто гледат да отмъкнат колкото могат повече за последно . Отдавна е ясно , че Гърция дори едно евро да не плаща по дълговете си , няма как да поддържа сегашните си заплати и стандарт само с вътрешните си постъпления . За това е и непрекъснатият рев за някакви стотици милиарди евро обещетения от Германия за Втората световна война . В момента в който им преведат 7 милиарда , с два от тях погасяват разни дългове , а останалите 5 просто си раздават заплати , пенсии и каквото се сетите . Никой и не мисли да връща новите заеми , просто очакват и те да им бъдат опростени . Това е една спирала ,която гърците мислят да въртят безкрай или поне докато има балъци да им дават пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
След като ще плащат означава, че гърците много силно се надяват на сделка. Явно целта е да стигнат до стената и да изтискат от кредиторите възможно най-много отстъпки..Ако не се надяваха на сделка, щяха да си пазят кеша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 7
driverf1
преди 9 години
Според мен няма да има такава сделка.....,смятам,че този път "тройката" ще реже до кокал.....След като гърците са плащали до сега,това означава че имат пари.....,а всичко останало са финансови упражнения и хвърляне на прах в очите....."Вижте колко сме зле.....".....,който не е имал взаимоотношения с гърци,той незнае каква е истинската им природа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още