IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в най-голям риск от Grexit

Основната опасност идва от гръцките банки, които могат да пренесат ефекта при излизане на Гърция от еврозоната

18:02 | 11.05.15 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България има да губи много повече в сравнение с европейските си съседи Румъния и Сърбия, ако икономиката на Гърция се срине, съобщава Bloomberg, позовавайки се на доклад на американската финансова корпорация Morgan Stanley.

Гръцките банки имат сериозен дял в България, Румъния и Сърбия, като най-високият дял на чуждестранни вземания са в България", казва Morgan Stanley Research в свой доклад от понеделник. „Макар прекият икономически ефект от Grexit да изглежда управляем, смятаме, че банките представляват потенцално най-сериозният канал за верижна реакция“.

Според доклада около 14% от бизнеса на гръцките банки се намира на пазари в Югоизточна Европа. Те държат около 25% пазарен дял, а операциите им се финансират с депозити за около 15 млрд. евро. Гръцките кредитори съставляват 33% от чуждестранните вземания в България, 18% в Румъния и 23% в Сърбия.

Европейските министри на финансите трябва да възобновят преговорите си днес. Германският канцлер Ангела Меркел се намира под все по-голям натиск от членове на собствената си партия, които искат тя да се откаже от Гърция в името на еврото. Еврозоната отказва да освободи последния транш от спасителния заем на Гърция и настоява правителството да спази условията по съществуващия вече такъв. Международният валутен фонд (МВФ) изрази загриженост по повод влошаването на финансите на страната.

Смятаме, че възможният голям отлив на депозити е основният трансмисионен рисков механизъм“, казват Morgan Stanley. “В случай на недостиг на ликвидност гръцките дъщерни дружества в България, Румъния и Сърбия вероятно ще създадат необходимостта местните власти да се намесят“.

България е най-изложена на опасност, тъй като износът й към Гърция представлява 7% от общия експорт или 3,8% от брутния вътрешен продукт (БВП). Сръбският и румънският износ е съответно 1,4% и 1,1%, което е 0,4% и 1,1% от БВП на държавите.

Потенциален отлив от гръцките банки в региона ще има сериозен негативен ефект върху фискалните дефицити на местните правителства и техните заеми“, заявява Morgan Stanley. България планира да намали бюджетния си недостиг за 2015 г. до 3% от БВП, след като през 2014 г. достигна 3,7%.

Банките в Румъния и Сърбия са „по-малко изложени на рискове при рефинансирането на краткосрочни заеми“ докато „България изглежда по-уязвима, тъй като 80% от общия й брутен външен дълг е краткосрочен“ се казва още в доклада.

Не мисля, че Grexit ще има каквито и да е последствия върху българската банкова система“, казва Пламен Маджаров, пазарен мениджър на Обединена българска банка, контролирана от Националната банка на Гърция. „Нямаме каквито и да е гръцки активи и не би трябвало да усетим някакъв шок. Трябва да вземем предвид нагласите на вложителите. Наблюдаваме ситуацията, няма никакво напрежение за момента“.

България, най-бедната страна в Европейския съюз, трябва да изплати 4 млрд. лева (2,3 млрд. евро) по депозити на Корпоративна търговска банка, четвъртия най-голям кредитор в страната, която фалира през миналата година.

Гръцките банки в България са регистрирани по българското законодателство и не виждам какъвто и да е риск за българската банкова система“, заявява Илиан Скарлатов, управляващ партньор в брокерската къща Mane Capital в София. „Всички гръцки банки в България са потенциална цел на поглъщане. Ако Гърция напусне еврозоната, повечето гръцки кредитори в България вероятно ще сменят собствеността си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 46 rate down comment 8
space-man
преди 9 години
"без БНБ да знае и да одобри, а тя ще знае и няма как да одобри така че не ми е ясно кви глупости се пишат ."Искрено ме разсмя! Какво му пречи на Искров играейки сиртаки на неофициална сбирка да си затвори очите? Така и така не носи отговорност за нищо /справка КТБ/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 45 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Само на теория е така. И преди година и аз така щях да кажа. Ама как да вярваш на БНБ, че ще забрани изтичане на капитали от БГ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 43 rate down comment 12
needtoknowmore
преди 9 години
Някой от тук пишещите барабат с Морган май си нямат понятие от банково дело!Майката да глътне вода, това с копче няма как да заплаши БГ подразделенията - просто тук ще се смени собствеността за много бързо време. А и съм съгласен, БГ подразделенията им са доста ликвидини и читави така, че това ще е актив за който ще се борят да го запазят. Няма как депозитната маса да се озове в майките под формата на кредити без БНБ да знае и да одобри, а тя ще знае и няма как да одобри така че не ми е ясно кви глупости се пишат ... Опасността е за износа и някой да не се възползва от ситуацията и да направи КТБ 2 под масовата психоза гърция фалира и банките и те *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 49 rate down comment 11
Jorkata
преди 9 години
Никой май не отчита психологическия фактор върху "стадото" - като чуят, че "банките фалират" масата ще се втурне да си тегли парите - така и потенциално здрави банки могат да издухат супата - справка историята с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 51 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
Ами като сме в най-голяма опасност да ни подарят новонапечатани евра на стойност поне 2-3 милиарда за да имаме буфер в случай на нужда. Това е само 1% от нуждата на гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 51 rate down comment 9
qnidopi
преди 9 години
Всъщност българските подразделения на гръцките банки са си ок. Досега майките ги източваха за помощ. Само че, сега ако фалира Гърция и съответно банките майки, ще стане точно обратното. Тъй като българските подразделения са читави и активите и пасивите им са в България, с цел ограничаване на загубите ще ги отделят. Ще паднат яко преназначавания на гръцки ръководен състав и така.. По-добре изпълнителен директор в банка в България, отколкото такъв във фалираща държава с гръмнала банкова система.Даже ще стане обратното. Ще опитат да прехвърлят всичко читаво насам заедно със самите тях. Пък гнилото ще го оставят в Гърция да си гние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 54 rate down comment 9
space-man
преди 9 години
Как може да се публикуват такива статии, като се има предвид "надзора на БНБ"върху банковата система!!!!!!!!!!!!!Хората там си нямат и на идея какво се случва в банковата система, извън това което им подават от банките на добра воля или споделено на на неофициална софра, на някоя ракия или на пиянско хоро.Нямаше ли някакъв закон за такива злонамерени публикации?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 52 rate down comment 8
ПИЧ
преди 9 години
Този анализ на Морга Стенли да не е писан в края на миналата 2014 г.? Или превода не е точен (България трябва да изплати .... депозити от КТБ). Най-малкото е писана и преди рефинансирането на дълга.Какво означава също: "Потенциален отлив от гръцките банки в региона ще има сериозен негативен ефект върху фискалните дефицити на местните правителства и техните заеми" - вероятно имат предвид, че такъв отлив на депозити ще намали печалбите на банките и оттам внасяните данъци - иначе не виждам друг ефект върху бюджетния дефицит. И ефекта не би трябвало да е голям.По ме притеснява износа към Гърция (ако е 7% от целия износ). Тук трябва да помислят частните фирми, които са експонирани на гръцкия пазар.Какво точно се изнася за Гърция - някой има ли данни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 39 rate down comment 11
michaelis11
преди 9 години
дръж си ти парите у некоя гръцка банка и да глътне вода, па ти си вервай, че оперирала на наще пазари..... изплащат ти ако имат до 100 и после една вода, ако немат може само вода .... и тогаа ше доете на мойто със ланеца дет го плюехте толкоз, ама нали съм неадекватен, а вие тука сите сте .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 40 rate down comment 11
michaelis11
преди 9 години
кат гледам май на най неадекватния му се сбъдват прогнозите, на адекватните ньет ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още