IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в най-голям риск от Grexit

Основната опасност идва от гръцките банки, които могат да пренесат ефекта при излизане на Гърция от еврозоната

18:02 | 11.05.15 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България има да губи много повече в сравнение с европейските си съседи Румъния и Сърбия, ако икономиката на Гърция се срине, съобщава Bloomberg, позовавайки се на доклад на американската финансова корпорация Morgan Stanley.

Гръцките банки имат сериозен дял в България, Румъния и Сърбия, като най-високият дял на чуждестранни вземания са в България", казва Morgan Stanley Research в свой доклад от понеделник. „Макар прекият икономически ефект от Grexit да изглежда управляем, смятаме, че банките представляват потенцално най-сериозният канал за верижна реакция“.

Според доклада около 14% от бизнеса на гръцките банки се намира на пазари в Югоизточна Европа. Те държат около 25% пазарен дял, а операциите им се финансират с депозити за около 15 млрд. евро. Гръцките кредитори съставляват 33% от чуждестранните вземания в България, 18% в Румъния и 23% в Сърбия.

Европейските министри на финансите трябва да възобновят преговорите си днес. Германският канцлер Ангела Меркел се намира под все по-голям натиск от членове на собствената си партия, които искат тя да се откаже от Гърция в името на еврото. Еврозоната отказва да освободи последния транш от спасителния заем на Гърция и настоява правителството да спази условията по съществуващия вече такъв. Международният валутен фонд (МВФ) изрази загриженост по повод влошаването на финансите на страната.

Смятаме, че възможният голям отлив на депозити е основният трансмисионен рисков механизъм“, казват Morgan Stanley. “В случай на недостиг на ликвидност гръцките дъщерни дружества в България, Румъния и Сърбия вероятно ще създадат необходимостта местните власти да се намесят“.

България е най-изложена на опасност, тъй като износът й към Гърция представлява 7% от общия експорт или 3,8% от брутния вътрешен продукт (БВП). Сръбският и румънският износ е съответно 1,4% и 1,1%, което е 0,4% и 1,1% от БВП на държавите.

Потенциален отлив от гръцките банки в региона ще има сериозен негативен ефект върху фискалните дефицити на местните правителства и техните заеми“, заявява Morgan Stanley. България планира да намали бюджетния си недостиг за 2015 г. до 3% от БВП, след като през 2014 г. достигна 3,7%.

Банките в Румъния и Сърбия са „по-малко изложени на рискове при рефинансирането на краткосрочни заеми“ докато „България изглежда по-уязвима, тъй като 80% от общия й брутен външен дълг е краткосрочен“ се казва още в доклада.

Не мисля, че Grexit ще има каквито и да е последствия върху българската банкова система“, казва Пламен Маджаров, пазарен мениджър на Обединена българска банка, контролирана от Националната банка на Гърция. „Нямаме каквито и да е гръцки активи и не би трябвало да усетим някакъв шок. Трябва да вземем предвид нагласите на вложителите. Наблюдаваме ситуацията, няма никакво напрежение за момента“.

България, най-бедната страна в Европейския съюз, трябва да изплати 4 млрд. лева (2,3 млрд. евро) по депозити на Корпоративна търговска банка, четвъртия най-голям кредитор в страната, която фалира през миналата година.

Гръцките банки в България са регистрирани по българското законодателство и не виждам какъвто и да е риск за българската банкова система“, заявява Илиан Скарлатов, управляващ партньор в брокерската къща Mane Capital в София. „Всички гръцки банки в България са потенциална цел на поглъщане. Ако Гърция напусне еврозоната, повечето гръцки кредитори в България вероятно ще сменят собствеността си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 39 rate down comment 12
misanthrope
преди 9 години
Че си неадекватен знаем и без да го показваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 42 rate down comment 12
michaelis11
преди 9 години
ае misantrope тя и Lehmana оперираше на сумай ти други територии не само в САЩ ама глътнааа всичките вода ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 56 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Опасността за България може да дойде от bank run. Да не мислиш, че гръцките банки в България дъжат 100% от активите си в кеш. При паника някой ще трябва да им предостави спешна ликвидност. Дано правителството, БНБ и ЕС имат някакъв, макар и не публичен план, за действие в подобна обстановка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 71 rate down comment 11
hagan
преди 9 години
егати съдбата от запад гражданска война от юг изток агресивна държава със бежански поток от изметот североизток гражданска война затваряне на пазаритеот юг фалит и спад на нашата икономика със 3 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 52 rate down comment 26
misanthrope
преди 9 години
Пълни глупости. Няма никакви основания да се очаква, че грексит или фалит на Гърция ще се отрази както и да било на българските им офиси. Те си оперират на нашия пазар, по нашите правила за капиталова адекватност, освен това кредитната им експозиция е по-голяма от влоговата, освен това банката си е банка, клона си е клон и нито държавата може просто така да национализира средствата в банката нито пък майката може да нареди на българското юридическо лице да прелее капитали без БНБ да разреши така че опасността от цацаратурата и Искров са все още в пъти по-големи отколкото от грексит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 15
Jorkata
преди 9 години
Що ли не съм изненадан........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още