IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Все още имаме различия с Гърция

Атина е притисната и заради очаквания утре пореден транш към МВФ в размер на 750 млн. евро

12:57 | 11.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

И днес Еврогрупата ще заседава в Брюксел в търсене на решение на гръцкия дългов въпрос. В навечерието на срещата германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред FAZ, че споразумение между кредиторите и Атина днес не се очаква. Причината е, че Гърция не успя да убеди ЕС в ефективността на предложенитe от нея реформи. „Все още имаме различия с Гърция“, заяви финансовият министър.

Подобна теза изрази и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Атина е притисната и заради очаквания утре пореден транш към МВФ в размер на 750 млн. евро. 

Наистина, новите преговарящи от страна на Атина, в лицето на Евклидис Цакалотос, са „доста по-приятни“, отколкото екипа около финансовия министър на страната Янис Варуфакис, е заявил един от преговарящите от Тройката (кредиторите ЕС, ЕЦБ и МВФ) пред германския Die Welt. „По същество обаче все още няма голям напредък“.

По време на последните технически консултации Гърция е била притисната да направи отстъпки в пенсионното законодателство. Генералният секретар по социалната сигурност в Гърция – Йоргос Романиас, посочи пред медиите в южната ни съседка, че кредиторите настояват пенсионната възраст в Гърция да бъде 67 години.

Други забележки на Еврогрупата касаят реформите в пазара на труда.

Третият проблем пред евентуално споразумение е първичният излишък, чийто размер ще определи мащаба на икономическите мерки, които Атина трябва да предприеме. Въпреки минималните надежди за споразумение Гърция се надява поне да получи подкрепа от ЕЦБ, която да продължи инжекциите ликвидност в банковата система на страната. 

Няма никакъв прогрес по отношение на важни реформи в областта на пенсионната система, трудовия пазар и данъчната система. "Напротив", казва член на преговарящия екип пред Die Welt. Така например току-що в Атина е приет закон, който разрешава назначаването на по-рано съкратени около 13 хил. държавни служители. "Това не е в духа на споразуменията с Тройката", пояснява той. 

Вижте повече във видеото на Bulgaria on Air.


Други видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ханс данъкоплатеца, скоро ще е Ханс безработния и тогава ще види и другата страна на монетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ами и на мен да ми предлагат 67 год. пенсионна възраст, и аз няма да подпиша. Да се изловят мнимите инвалиди - да, да се съкратят държавните служители и да ги накарат да работят по 8 часа, да но 67 год. възраст е малоумие, което даже ще има обратен ефект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
albobo76
преди 9 години
Ханс, данъкоплатеца, спасява Гърция, а Гърция си плаща дълговете на банките кредитори. Схемата работи безотказно вече няколко години, защо да развалят "хубавата" работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
abdul
преди 9 години
" "Напротив", казва член на преговарящия екип пред Die Welt. Така например току-що в Атина е приет закон, който разрешава назначаването на по-рано съкратени около 13 хил. държавни служители. "Жалка история са тия преговори.. има ли още някой на който не му е ясно, че гърция остава, а германия ще плаща до края?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още