fallback

Варуфакис: Не се подготвяме за въвеждане на паралелна валута

Преговорите между Гърция и кредиторите са в най-сложната си фаза, твърди финансовият министър на страната

08:45 | 14.05.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отрече появилата се информация, че Атина се подготвя за въвеждане на паралелна валута, за да може да изплаща задълженията към държавните служители и пенсионерите. „Няма решение с две валути. За правителството има само едно политическо решение“, заяви Варуфакис, цитиран от DPA.

През изминалите дни преди всичко в международните медии се появи информация, че изпадналата в затруднения страна се подготвя за въвеждането на паралелна валута.

Паралелна или допълнителна валута може да представлява началото на въвеждането на нова валута. В този случай държавата може да въведе дългови облигации – търговски ценни книжа (краткосрочни задължения от тип IOU неформален документ, който признава определен дълг), и да плаща с тях вътрешния дълг, пенсиите и заплатите. Атина изпитва все повече трудности в събирането на пари, за да изплаща задълженията си в страната и чужбина.

„Преговорите са в най-трудната си фаза, в нестабилно  състояние“, заяви Варуфакис. Той подчерта, че европейските партньори оказват силен натиск върху Атина при преговорите за новото споразумение.

Кредиторите искат „орязването на всички заплати до 700 евро. С такава безжалостна позиция се сблъскваме ежедневно“, подчерта гръцкият министър.

В понеделник Гърция и еврогрупата отново не постигнаха споразумение за удължаване на програмата за финансова помощ за Атина. Участниците в срещата изразиха предпазлив оптимизъм по отношение на предприеманите от Гърция стъпки за постигане на  споразумение.

Гърция и международните кредитори (ЕЦБ, ЕК и МВФ) трябва да съгласуват нов план за реформи, който да позволи удължаването на втората програма за международна финансова помощ за Атина за трети път и да се преведе оставащият пакет от 7,2 млрд. евро финансова помощ. Втората програма за помощ беше разчетена до 1 януари 2015 г., а много експерти смятат, че Гърция ще има нужда от допълнителни средства, припомня DPA. 

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
fallback