IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Не се подготвяме за въвеждане на паралелна валута

Преговорите между Гърция и кредиторите са в най-сложната си фаза, твърди финансовият министър на страната

08:45 | 14.05.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Варуфакис: Не се подготвяме за въвеждане на паралелна валута

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отрече появилата се информация, че Атина се подготвя за въвеждане на паралелна валута, за да може да изплаща задълженията към държавните служители и пенсионерите. „Няма решение с две валути. За правителството има само едно политическо решение“, заяви Варуфакис, цитиран от DPA.

През изминалите дни преди всичко в международните медии се появи информация, че изпадналата в затруднения страна се подготвя за въвеждането на паралелна валута.

Паралелна или допълнителна валута може да представлява началото на въвеждането на нова валута. В този случай държавата може да въведе дългови облигации – търговски ценни книжа (краткосрочни задължения от тип IOU неформален документ, който признава определен дълг), и да плаща с тях вътрешния дълг, пенсиите и заплатите. Атина изпитва все повече трудности в събирането на пари, за да изплаща задълженията си в страната и чужбина.

„Преговорите са в най-трудната си фаза, в нестабилно  състояние“, заяви Варуфакис. Той подчерта, че европейските партньори оказват силен натиск върху Атина при преговорите за новото споразумение.

Кредиторите искат „орязването на всички заплати до 700 евро. С такава безжалостна позиция се сблъскваме ежедневно“, подчерта гръцкият министър.

В понеделник Гърция и еврогрупата отново не постигнаха споразумение за удължаване на програмата за финансова помощ за Атина. Участниците в срещата изразиха предпазлив оптимизъм по отношение на предприеманите от Гърция стъпки за постигане на  споразумение.

Гърция и международните кредитори (ЕЦБ, ЕК и МВФ) трябва да съгласуват нов план за реформи, който да позволи удължаването на втората програма за международна финансова помощ за Атина за трети път и да се преведе оставащият пакет от 7,2 млрд. евро финансова помощ. Втората програма за помощ беше разчетена до 1 януари 2015 г., а много експерти смятат, че Гърция ще има нужда от допълнителни средства, припомня DPA. 

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 0
roli5
преди 8 години
Ало дакелчето джафкащо с руски акцент слушай сега:Който НЕ иска намеса и зависимост НЕ тегли заеми, а се учи да живее с каквото е способен да си изработи. Като му е малко търси начин да си повиши квалификацията или да смени дейността. -------------------------------------------------------------------Много вярно и точно си го написал.Но отдавна знам,че каквито и да е изразни средства да използва един мислещ човек,трудно може да убеди чугунените им глави.Особено ако са на хранилка на Масква..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Що пък , нека ни покажат ,как ,,нормални ,, хора реагират на шокова терапия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Ало дакелчето джафкащо с руски акцент слушай сега:Който НЕ иска намеса и зависимост НЕ тегли заеми, а се учи да живее с каквото е способен да си изработи. Като му е малко търси начин да си повиши квалификацията или да смени дейността. Всичко друго си е заблуда на тъпия пролетариат а социализма дотук достатъчно пъти се е доказал в историята като 100%-ова финансова пирамида. Като свършат ограбените, присвоени и преразпределени пари свършва и той
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Това си е абсолютно признание в прав текст, че всичките изявления, действия и усилия на гръцката държава са си били единствено пазарлък за отстъпки и нищо повече. Не искат значи да излизат от ЕС и ЕЗ. Сигурно дори и не си го мислят каквото и да приказват форумните *** на руската армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
Sakamano
преди 8 години
Научил се поп на пържен боб. Свършил се боба - отучил се попа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 8 години
Всичко е едно голямо театро . Вече им дигнаха ДДС-то на туризма , скоро ще има и още сопи . Реално кредиторите за сега нищо не губят . Ще видим накрая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 25
ert
преди 8 години
Защото гърците са нормални хора, те не са овце като нас да траят. Как си представяш да им орежат доходите и да им кажат че това е шокова терапия но е за тяхно добро? И това да продължава с десетилетия като при нас?Че ти знаеш ли че още през нощта там няма да остане ни парламент, ни правителство? Забраил ли си как протестираха преди има-няма 5г.?Гърците са други хора, те не бива да се подлагат на нашенските български мурафети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
Jorkata
преди 8 години
"Нека да не им се причинява този стрес на съседите ни, защото с ниски доходи виждат как се живее у нас, мизерно." - А с доходи като техните сега пак виждат как се живее... И по техния начин не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 4
evtimvz
преди 8 години
Когато през 1990 ние фалирахме заплатите бяха орязани драстично, а пенсиите фиксирани на много ниско ниво. Защо гърците да не могат?В Италия, Испания, Португалия - също орязаха жестоко доходите. Безработицата беше на 30%. Защо Гърците да не могат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
balkando
преди 8 години
Дори и да искат да въведат резервна валута, гърците няма как да я обезпечат и тя ще е неизползваема. Нямат валутен резерв или злато, за да обезпечат с активи. Доверието в банките, финансовата и данъчна система е ниско. Единствено вълна на национализъм, бих казал дори психоза, би могла да накара гърците да започнат да ползват подобна валута. Така че просто не могат, не че не са си го мислили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още