IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Устойчиво решение на гръцкия въпрос не е възможно без реформи

Атина се задържа над повърхността благодарение на спешната ликвидна помощ от ЕЦБ, посочва в доклад Германската централна банка

16:08 | 18.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бундесбанк: Устойчиво решение на гръцкия въпрос не е възможно без реформи

Гръцкото правителство трябва да се придържа към по-ранните ангажименти и да представи предложения за реформа, за да помогне избягването на изпадане в неплатежоспособност, предупреди Централната банка на Германия (Бундесбанк).

В традиционния си месечен доклад Бундесбанк използва необичайно остър език, за да опише това, което нарича "тревожна" ситуация в Гърция.

"Сегашното гръцко правителство е длъжно да направи подходящи предложения, за да се изпълнят тези споразумения, които бяха постигнати, и по този начин да изиграят своята роля за избягване на неплатежоспособността на държавата, което ще е със силни последствия за Гърция", изтъкват в документа от Бундасбанк.

"Устойчиво решение не е възможно без съществена реформа в Гърция", се казва в изследването. "Финансовата помощ трябва да бъде свързана със съответните предпоставки".

Според германските централни банки Гърция продължава да се "задържат над повърхността", тъй като държавата и местните кредитори получават средства от спешната ликвидна помощ (ELA), предоставени от Европейската централна банка.

Междувремено днес гръцкото правителство сигнализира, че се нуждае от спасително споразумение с кредиторите до края на този месец, за да избегне дефолт по дълга си това лято, след като появилите се отново безпокойства разтърсиха финансовите пазари на страната, предаде AP.

"Ние показахме, че можем да погасяваме задълженията си засега, макар и с огромни трудности - не крием това", заяви 
правителственият говорител Гавриил Сакеларидис. Той каза, че Гърция има за цел да продължи да покрива дълговите си задължения в близките месеци, но за да прави това, тя се нуждае от допълнителна финансова помощ. Затова 
правителството очаква споразумение с кредиторите "до края на май", посочи Сакеларидис.

Крайнолявото правителство на СИРИЗА в Гърция и международните кредитори са в преговори в продължение на месеци в опит да постигнат сделка, която да даде възможност на Атина да получава повече средства от спасителните фондове. Преговорите досега обаче са неуспешни, като двете страни се обвиняват взаимно за недостатъчна гъвкавост.

Новото ляво правителство предлага мерки, които целят да защитят гръцкия народ, засегнат от шестгодишна рецесия, но кредиторите казват, че тези мерки все още са твърде неясни. Сакеларидис също така настоя, че Гърция не трябва да приема еднократен данък върху банковите депозити, за да да реши кризата с недостига на пари в брой. Подобна мярка беше използвана в членката на еврозоната Кипър преди две години, отбелязва AP. 

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
аз викам гърците да приемат квото има кажат, след като вземат парите ... може правителството да подаде оставка и до новите избори пак ще може да изкарат някой месец под предлога че няма кой да преговаря с кредиторите до ново правителство :) ... и така до безкрай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Може и кипърски сценарий Гърция иска до 0,2% лихва и това е решението - това е неизбежно защото и Италия с нейните 132% е наред и не само тяЗа да се схванат нещата трябва да се прочете статията за френският дълг - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlКазано просто въпроса е защо държавата не е взимала пари от държ.монетарна банка или от ЕЦБ която даде 2 трилиона след кризата 2007год. на частни банки с 0,5% лихва които купуха ДЦК с 4-7%500 милиарда са за банките в Испания и ИталияСТАВА ВЪПРОС ЗА ОРГАНИЗИРАНА МЕЖДУНАРОДНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА - БАНКОВА МАФИЯУмишлени действия и бездействия обяснени във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора го обяснява - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/Още факти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Да се реформира Европа и да приеме, че трябва да издържа гърците вечно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още