IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Гърция трябва да започне спешно реформите

В противен случай може да няма нова финансова помощ, твърдят германски топ политици

08:26 | 18.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Берлин: Гърция трябва да започне спешно реформите

И през почивните дни германските водещи политици продължиха да оказват натиск на Гърция да започне реформи. Министърът на икономиката Зигмар Габриел предупреди Атина в интервю, че няма да има трети спасителен пакет, ако гърците не направят някакви промени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гърция бързо изчерпва наличните средства, а преговорите с кредиторите са в задънена улица във връзка с тяхното настояване за реформи, включително намаления на пенсии и  либерализация на трудовия пазар, посочва агенцията.

Финансовият министър Волфганг Шойбле предложи по-рано Гърция да свика референдум за одобрение на болезнените икономически реформи, а Габриел каза, че подобен вот може да ускори вземането на решения.Припомняме, че идеята бе възродена от гръцкия премиер Алексис Ципрас в началото на април, когато за пореден път международните кредитори настояха Атина да спазва договореностите. Сега обаче Атина обяви, че не планира за момента организиране на подобно допитване. 

Германският депутат консерватор Маркус Фербер заяви за Spiegel, че в Германия няма мнозинство за трети спасителен пакет за Гърция. За да покрива разходите си, Атина зависи от помощ в размер на 240 млрд. евро, която Европейският съюз и Международният валутен фонд й отпускат на траншове от 2010 г.  Гърция не е получавала транш от август м.г.

В петък гръцкият премиер Алексис Ципрас каза, че Атина енамерила допирни точки с кредиторите, но правителството няма да премине своите "червени линии", като намаления на заплати и пенсии.

Фолкер Каудер, председател на парламентарната група на консерваторите на Меркел, заяви за "Велт ам зонтаг", че положението е "много трудно" и че "гърците трябва да продължат  по договорения път". Той допълни, че хората не трябва да говорят за трети спасителен пакет, когато последният транш от втората програма още не е отпуснат.

Зигмар Габриел предупреди за последствията от едно излизане на Гърция от еврозоната, като каза, че то "ще бъде много опасно не само икономически, но и политически".

"Никой няма да вярва повече в Европа, ако се разпадаме  заради първата сериозна криза", каза Габриел. "Не трябва да говорим за Grexit" (излизане на Гърция от еврозоната - бел.  Ред.). Но Ханс-Петер Фридрих, заместник-председател на  парламентарната група на консерваторите, каза пред Spiegel, че „ако не настояваме на ангажимента за реформи, ние наистина вредим на валутния съюз и тази вреда може да бъде по-голяма,  отколкото ако Гърция в крайна сметка напусне". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Венсеремус! Но пасаран! Другари на оръжие! ***, американци илюминати ни контролират живота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 9
крас
преди 8 години
АКО ГЪРЦИЯ ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРОСЪЮЗА ТОВА ЩЕ Е ПРЕЦЕДЕНТ С КОЙТО ЩЕ СЕ УТВЪРДИ ТРАЙНА ПРАКТИКА ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТОВА РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ НАРЕЧЕНО ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ В КОЕТО ГЕРМАНИЯ НАЛАГА ВОЛЯТА СИ НАД ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ!СЛЕДВАЩАТА ЩЕ Е ИТАЛИЯ. Пирамидката на Меркел ще се разпадне. УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ КРАЯ НА ЕВРОТО Е ВЪПРОС НА БЛИЗКО ВРЕМЕ!ТАКАВА КОЛОНИАЛНА СИСТЕМА В КОЯТО ЖИВЕЕМ И НИЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДЪЛГО!Къде в тази европейска система е волята на НАРОДА, когато някакви *** изпедерасчени ЕВРОКОМИСАРИ ни налагат безумията си. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОЗИ СЪЮЗ.Гърците ще посочат начина за това излизане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Най-добре ще е да бъдат оставени тия мръзеливи маслинари да умрат от глад.Гърчинът е като ***, колкото и пари да му дадеш - изяжда ги, изпива ги - и почва да реве за още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Зигмар Габриел предупреди за последствията от едно излизане на Гърция от еврозоната, като каза, че то "ще бъде много опасно не само икономически, но и политически"Що бе , краят на света ли идва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Той ципрас бърза работа няма. Сеир ще има, но дали гръцкия ще е по-голям от европейския не е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
misanthrope
преди 8 години
Айде дайте им още малко кинти да мине сезона, да изкараме почивките, пък на есен ако искат, да фалират:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още