IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле изненадващо защити идеята за гръцки референдум по дълговото споразумение

Това може да е полезна мярка за гръцкия народ да реши дали е готов да приеме каквото е необходимо или иска нещо различно, заяви германският финансов министър

17:54 | 11.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър ще се срещне с гръцкия си колега Янис Варуфакис още преди заседанието на министрите на еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър ще се срещне с гръцкия си колега Янис Варуфакис още преди заседанието на министрите на еврозоната. Снимка: Ройтерс

За гръцкото правителство може да е полезно да организира референдум по споразумението с кредиторите за реформи срещу нови кредити, заяви изненадващо днес германският финансов министър Волфганг Шобле, цитиран от DPA.

Идеята за подобен референдум съществува още от 2011 г., подчерта Шойбле днес. „Решението за това е на самата Гърция“. Припомняме, че идеята бе възродена от гръцкия премиер Алексис Ципрас в началото на април, когато за пореден път международните кредитори настояха Атина да спазва договореностите. Според Ципрас обаче кредиторите настоявали за прилагане на мерки, които са извън мандата на правителството и затова бил нужен референдум. 

За пореден път днес Шойбле отчете, че почти няма напредък в преговорите с Гърция, освен че времето се е подобрило.

„От Атина зависи да приложи съгласувана програма, преди да бъде отблокирана замразената помощ. Ако гръцкото правителство мисли, че трябва да свика  референдум, то нека го направи“, подчерта германският министър. Според него това дори може да е полезна мярка за гръцкия народ да реши дали е готов да приеме каквото е необходимо или иска нещо различно.

Изказването на германския министър е точно преди началото на днешната среща на  финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

Според Spiegel германският финансов министър ще се срещне с гръцкия си колега Янис Варуфакис още преди заседанието на министрите. Повечето експерти обаче не очакват сключването на споразумение. 

При пристигането си за срещата еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от ТАСС, заяви, че преговорите с Гърция за продължаване на макрофинансовата помощ вървят ефективно и имат за цел постигане на резултат.

На свой ред гръцкият финансов министър Янис Варуфакис изрази надежда, че споразумение по дълга на Гърция ще бъде постигнато в близките дни.

"Няма никаква магия. Правите каквото трябва и получавате обещаното ви", изтъкна словашкият министър Петер Кажимир, който обикновено няма навика да щади Гърция в изказванията си, допълва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Щом Шойбле препоръчва референдума , значи вече са ги отписали...въпросът е кога ще ги натирят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още