IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас отново заговори за референдум

Очаквам да се разберем с ЕС и МВФ до 9 май, заяви гръцкият министър-председател

08:25 | 28.04.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ципрас отново заговори за референдум

Гърция ще трябва да прибегне до референдум, ако кредиторите настояват за исканията си, а правителството продължи да ги счита за неприемливи, заяви във вторник гръцкият премиер Алексис Ципрас. Въпреки това той изрази увереност в постигането на споразумение за избягване на подобен сценарий, предава Ройтерс.

Атина е на няколко седмици от изчерпване на парите в брой, но преговорите с кредиторите от ЕС и МВФ са в задънена улица поради настояването за значителни мерки за реформи, включително орязване на пенсиите и либерализация на пазара на труда, които Гърция трябва да приложи. В тази връзка нараснаха спекулациите, че Ципрас може да свика избори или референдум, за да се допита до мнението на народа.

В първото си голямо телевизионно интервю, откакто бе избран през януари, Ципрас заяви, че очаква сделка с кредиторите до 9 май – три дни преди плащането на дълга към МВФ от около 750 млн. евро. Той изключи фалит на страната си, но подчерта, че приоритет на кабинета е да се плащат заплатите и пенсиите.

Въпреки спекулациите Ципрас изключи предсрочни избори, припомняйки, че правителството бе избрано преди само няколко месеца.

"Ако решението е извън нашия мандат, ние нямаме право да го нарушаваме, така че решението, до което ще стигнем, ще трябва да бъде одобрено от гръцкия народ", каза Ципрас пред гръцката STAR TV.

"Но аз съм сигурен, че няма да ce стигне до този момент. Въпреки трудностите възможностите за успех на преговорите са големи. Ние не трябва да се поддаваме на панически ходове. Който се изплаши в тази игра, губи".

Алексис Ципрас заяви, че Гърция се намира на края на преговорите въпреки различията по ключови въпроси, като реформата на труда, орязването на пенсиите и планираното покачване на Данък добавена стойност.

Той каза, че очаква първоначално споразумение за реформите тази или следващата седмица, допълвайки, че продажбите на активи също ще бъдат част от отстъпките. В списъка попадат и продажбата на пристанище Пирея и отдаването на концесия на 14 регионални летища.

Ципрас бе особено критичен към предишното правителство и някои европейски политици, които обвини за поставяне на "капан" на кабинета му още с идването му на власт.

"Те изпитват удоволствие от перспективата за провал в преговорите", каза той, изтъквайки, че неговото правителство върви по "минно поле" още с поемането на властта през януари. "Поехме една страна, която е в ситуация на финансово задушаване".

Той също така отвърна на действията на Европейската централна банка, определяйки решението ѝ да блокира покупките на облигации ​​от гръцките банки, като "политически и морално неортодоксално решение".

Същевременно обаче гръцкият премиер похвали германския канцлер Ангела Меркел, която често е обект на критиките му, определяйки я като "прилежна" и "организирана".

"Тя има германската култура да иска – и аз мисля, че това е добре в нашите отношения – другият човек да каже истината, да не лъже. И това е, което се опитвам да правя. Аз не лъжа", коментира Ципрас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Ципрас продължава да си играе с огъня.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 8 години
"Който се ИЗПЛАШИ в тази игра, губи" - казва Ципрас КОЙ ЩЕ СЕ ИЗПЛАШИ - Гърция от това, че ще фалира, или ЕВРОЗОНАТА от последиците на фалита й?В социалната психология със синдрома на кучето на Павлов се означават първосигналните действия при индивидите основани не на интелекта и знанието, а на асоциацията.КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ АКО ДАЖБАТА КОЯТО "ЕС" ДАВА НА ВИЗАНТИЙЦИТЕ ПРОДЪЛЖИ, НО В КОЛИЧЕСТВА МНОГО ПО НИСКИ ОТ ДОСЕГАШНИТЕ?Така с бавното и постепенно увеличаване на температурата с един градус намиращата се в тигана с вода жаба се сварява без да покаже каквато и да е реакция свързана със самосъхранението й. Ще сработи ли в ГЪРЦИТЕ ИНСТИНКТА за самосъхранение или слюноотделянето им ще продължи дори след като е спряло подаването на храна от ЕС.Тук Ципрас поема риска да бъде пометен от разярената тълпа.КАКВО ДА СЕ ПРАВИ - понякога революцията изяжда децата си. След Ципрас идват още по крайни радикали. Всичко е въпрос на народопсихология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Pivoley
преди 8 години
Гърция остава в ЕЗ, поне засега. Проблемите отново ще бъдат заметени под килими в 12 без 1, до следващия сезон на сериала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Ако в Лисабонският договор имаше клауза да се гонят държави от еврозоната досега два пъти щяха да е изгонят Излизането на Гърция от еврозоната означава хиперинфлация и това се знае прекрасно В коментар 6 съм обяснил т.е. съм дал нет-адрес за френският дълг и т.н. от където и да го погледна стигам все до финансовата ''индустрия''И съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Може би трябва да се почне от тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Хората трябва да знаят как са били грабени и сега пак се опитват да ги ограбят с инфлация вместо да забранят офшорките и данък лукс ,и таван на заплатите и печалбите на банките и строги регулации и данък Тобин - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoПОЛОЖЕНИЕТО Е МНОГО СТРАШНО И ТРЯБВА СИНХРОНИЗАЦИЯ НА СВЕТОВНО НИВО В ООН И СМЯНА НА ''СИСТЕМАТА''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Ако прочетеш внимателно статията, Ципурас отхвърлля предсрочните избори !Т.е. плаши че ще направи референдум, ще изпълни всички условия на кредиторите, пък предизборните обещания, кой ти помни, но власт не се пуска току тъй.Много ми хартесва приказката:"Сланина от прасе и власт от комунист, само с нож се взима"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 8 години
Тоя се оказа голям ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Ango
преди 8 години
Аз съм убеден , че на 6-ти май ще има споразумение и на Гърция ще дадат пари, за да си ги получат обратно. Играта е за лихвите! Никой , дори и мафиот не убива длъжника! А едно евентуално излизане на Гърция от Еврозоната ще има катастрофални последици за самата еврозона- и не толкова икономически, колкото политически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Истината е ,че дългът(главницата) трябва да се върне но другата истина е ,че лихвите по държ.дълг не може да са повече от 0,1% защото това са най-сигурните дългове които не може да се отпишат ако самите кредитори не ги опростят Гърция иска да си върне дълга но до 0,2% лихва фиксирана Статията за френският дълг е добра - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlА за ''омразен дълг'' е отделна тема както Ирак 2003год. От където и да го погледна стигам до едно и също нещо и съм го обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Елън Браун,САЩ -Президент на Публичния Банков Институт добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmНе задължително държ.монет.банки а просто се облагат лихвите така ,че печалбата да не е повече от 0,1% Темата е голяма но може да се оправи всичко ако се вземат правилните мерки и съм описал всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Фактите са такива коню, но тълкуването малко не съм съгласен. Именно, ще направи референдум за да си измие ръцете и да каже "Да, аз обещах да им е... ***... но народа поиска да отстъпя"Иначе трябва да си признае, че е нагъл популист и да даде оставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
evtimvz
преди 8 години
Нищо не правиш, Ципура. Искаш да прехвърлиш отговорността на гърците. А какво обещаваше? Сега те да ти сърбат попарата. Всички в ***, а ти на бял кон и в бяло облечен. Циркаджия. Но само шарани могат да ти се хванат на стръвта. А дали гърците не са ..... Както и ние ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още