fallback

Ханс Вернер-Зин: Европа трябва да позволи на Гърция да напусне временно еврозоната

Правителството в Атина е неплатежоспособно, посочва президентът на влиятелния германски институт Ifo

15:16 | 21.05.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На притиснатата финансово Гърция трябва да бъде позволено да напусне временно еврозоната, заяви в четвъртък пред CNBC президентът на влиятелния германски икономически институт Ifo Ханс Вернер-Зин. 

Напрежението около средиземноморската страна продължава да ескалира през тази седмица на фона на все повечето мнения, че Атина може да изпадне в неплатежоспособност и да излезе от валутния съюз. Високопоставен представител на управляващата партия СИРИЗА посочи в сряда, че страната няма да може да извърши плащане към Международния валутен фонд на 5 юни, освен ако не получи допълнителни средства от своите кредитори.

"Гърция е неплатежоспособна... и ние забавяме процеса на обявяване в несъстоятелност, което би било незаконно, ако това е частна компания", изтъкна президентът на Ifo Ханс Вернер-Зин. "Време е за голямо отписване на дълга и по-радикални мерки, за да се помогне на Гърция".

Зин, който в миналото многократно защитаваше позицията в подкрепа на излизането на Гърция от еврозоната, заяви, че трудно вижда как Атина може да разреши проблемите си, оставайки във валутния съюз. Въпреки това той добави, че един евентуален Grexit "не е нужно да бъде постоянен".

"Не е ли по-добре да има по-гъвкаво евро, при което някой може да напусне временно и да се върне по-късно с девалвирана валута, а не да се опитва да налага девалвацията вътрешно?", запита Зин. "Това е рецепта за увеличаване на безработицата и вълнения".

Преговорите между противопоставящото се на строгите икономии правителството на Алексис Ципрас и международните кредитори целят отключване на спасителната помощ в размер на 7,2 млрд. евро, която бе блокирана поради липса на реформи в средиземноморската страна.

При крах на преговорите гръцкото правителство заяви, че ще даде приоритет на изплащането на заплатите и пенсиите пред дълга към кредиторите. Пред страната предстои плащане към МВФ на общо 1,8 млрд. евро през следващия месец.

Всичко за дълговете на Гърция!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 09.09.22 г.
fallback