IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханс Вернер-Зин: Европа трябва да позволи на Гърция да напусне временно еврозоната

Правителството в Атина е неплатежоспособно, посочва президентът на влиятелния германски институт Ifo

15:16 | 21.05.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ханс Вернер-Зин: Европа трябва да позволи на Гърция да напусне временно еврозоната

На притиснатата финансово Гърция трябва да бъде позволено да напусне временно еврозоната, заяви в четвъртък пред CNBC президентът на влиятелния германски икономически институт Ifo Ханс Вернер-Зин. 

Напрежението около средиземноморската страна продължава да ескалира през тази седмица на фона на все повечето мнения, че Атина може да изпадне в неплатежоспособност и да излезе от валутния съюз. Високопоставен представител на управляващата партия СИРИЗА посочи в сряда, че страната няма да може да извърши плащане към Международния валутен фонд на 5 юни, освен ако не получи допълнителни средства от своите кредитори.

"Гърция е неплатежоспособна... и ние забавяме процеса на обявяване в несъстоятелност, което би било незаконно, ако това е частна компания", изтъкна президентът на Ifo Ханс Вернер-Зин. "Време е за голямо отписване на дълга и по-радикални мерки, за да се помогне на Гърция".

Зин, който в миналото многократно защитаваше позицията в подкрепа на излизането на Гърция от еврозоната, заяви, че трудно вижда как Атина може да разреши проблемите си, оставайки във валутния съюз. Въпреки това той добави, че един евентуален Grexit "не е нужно да бъде постоянен".

"Не е ли по-добре да има по-гъвкаво евро, при което някой може да напусне временно и да се върне по-късно с девалвирана валута, а не да се опитва да налага девалвацията вътрешно?", запита Зин. "Това е рецепта за увеличаване на безработицата и вълнения".

Преговорите между противопоставящото се на строгите икономии правителството на Алексис Ципрас и международните кредитори целят отключване на спасителната помощ в размер на 7,2 млрд. евро, която бе блокирана поради липса на реформи в средиземноморската страна.

При крах на преговорите гръцкото правителство заяви, че ще даде приоритет на изплащането на заплатите и пенсиите пред дълга към кредиторите. Пред страната предстои плащане към МВФ на общо 1,8 млрд. евро през следващия месец.

Всичко за дълговете на Гърция!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 8 години
А да пишеш от клавиатура на мобилно устройство си е мъка. Натискам съседни букви и си разбирам какво съм написал. Кой ги измисли тези скапани истройства. Само да кажеш ало стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 8 години
ЦЪФТЕЖ, пардон...неграмотно написах цъвтеж....Ето, и аз замия съм негоден да съм гражданин на евросъюза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 8 години
При така създадения съюз с независими политически и национални суверенитети може би съюза не е трябвало да бъде създаван точно по този начин. Но не ни е виновен съюза че ние сме олиго откъдето и да погледнеш. Хората ни казваха от 1989 какво да правим, но ние си решихме да си дондуркаме престъпниците, агентите на ДС, да ги издигаме до национален елит, да ги наричаме крупни бизнесмени, хора даващи хляб на народа откриващи работни места. Не си реформирахме съда и полицията, лека полека се създадоха връзки, кръгове, срастна се властта с престъпни икономически кръгове, създадоха се условия за цъвтеж на мафията. А се знае оттам насетне че всичко се купува с пари. С пари или с много пари. Но ние продължихме да не гласуваме, да нямаме гражданско общество. Избираме между едниби същи гладни за власт ***. Не ги ли виждате, само мутрите им и държанието дори го издават, тези хора не им е мястото в парламента. Това са полувъзпитани ***, гамени станали депутати. Всички до един. ЕС НЯМА ВИНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
Дали гората се разлиства или на океана му се вдига нивото, ..... като стане потопа, оцелелите ще кажат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 7
popo323
преди 8 години
Напротив точно обратното е в момента . Ако съпоставим цените преди 10 год и сегашните , тези 300 евро в момента са просто смешни , ако работиш за толкова направо си обречен на бедност , а да издържаш семейство е просто немислимо . За магистралите ок , необходимо е наистина да има добре развита пътна инфраструктура , но не може това да е се води някакво невиждано постижение . Всяка нормална страна трябва да може и сама да си я изгради. А относно това ,че може да се пътува навсякъде е хубаво , но то без пари не става . Гледам и тук разни съседи ходят често до Гърция , то от София е по близо до там , ама не ходят по някакви скъпи хотели . На палатка ,на някой плаж за 2-3 дни и толкова. Това е чудесно , но няма как това да промени реалността ,че виждам , че хората като цяло обедняха , обезсърчени са и не виждат някакви особени перспективи .Започването на собствен дребен бизнес стана утопия , основно на всички е да са някъде ангария по чуждите вериги и фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Това което пишеш няма нищо общо с реалността. Преди ЕС, можеше да сънуваш заплата от 300 евро а сега и се мръщим. Така ли е?Преди ЕС не можеше и да сънуваш магистрала до Гърция, а сега се мръщим че още не е готова, да не говорим че и почивка в Гърция повечето не можехме да сънуваме, какво да говорим за туристически посещения на Лондон, Париж и т.н. (знам знам, сега ще ревнете колко били тези дето ходят. Колко колко.. поне 10 пъти повече отколкото преди ЕС)Разбирасе има и негативи - превръщаме се в дълбока провинция. Способните ни хора, младите ни хора, се местят към центъра така е. Това са естествени процеси и " не моа спреш гората да се разлиства" така че ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 9
popo323
преди 8 години
За мен лично за да има някаква файда от този Евросъюз , трябва много неща да се променят . Първото е да има някакво равенство за всички страни в него , еднакви ставки за акцизи , данъци и субсидии за всяка сфера , и най важното , поне еднаква минимална заплата за всички страни . Трябва да има горе долу еднакво ниво на безработица /без да се крият истинските числа, като тук/, на социално осигуряване и здравни услуги . Еднакви закони и уеднаквяване на правосъдните системи . Равнопоставеност на проникването на чужди вериги от другите страни спрямо такива от собствената ти страна .Много неща трябва да се променят , но не това беше темата , сега по богатите страни просто завладяват по бедните икономически подхвърляйки им нещо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 10
popo323
преди 8 години
Опасявам се , че те , не те пускат просто така в "осветеният си хол" , налагат ти хиляди ограничения и просто ти подхвърлят нещо за сметка на пълната експанзия и завладяване на пазара и населението ти . Налагат ти каквото си поискат ограничения и ти нямаш никакъв избор , да не говорим ,че просто те подчиняват икономически . Не виждам хората да станаха по богати откакто сме в Евросъюза , по скоро е явна тенденция на обратното . По бедни ,като цяло , и реална безработица от над 30% . Това няма как да доведе до нищо положително в бъдеще .Никак не е случайно ,че банките няма на кого да дават и кредити вече , че капитала просто замръзна . Когато те завладеят икономически многократно по силни субекти , ти няма как да се конкурираш . Конкуренция е когато всички са равни на старта , а не когато едни са на сто метра от финала , а други на 42 километра .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 7
misanthrope
преди 8 години
Не думай! ЕС попе те кара да споделяш и другите да споделят с теб. Ако имаш много, явно няма да искаш да споделяш и другите да споделят с теб. Ако си голтак като нас и гърците, пръв ще тичаш нататък. Разбира се искат се жертви. Ако си голтак и *** например, и те пуснат в топлия и осветен хол, ще трябва да се въздържаш и да не плюеш на пода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 5
popo323
преди 8 години
За гърците не знам , те са свикнали да са вечно на заеми и друг да ги храни , ако човек им съпостави БВП с този на България , няма как да получават нито тези заплати, нито тези пенсии и хиляди социални придобивки , по скоро да са максимум 20-25% над нашия стандарт и то ако приемем ,че не послъгват и там нещо . А пък ако беше толкова хубаво в този Евросъюз , Швейцария и Норвегия , щяха да са първи влезнали , а не сега доста страни да искат да го напускат . Но разбира се всичко е на база сравнение , сигурно е по хубаво да си в Евросъюза отколкото в Сирия или Ирак .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още