fallback

Гърция няма да плати следващия транш към МВФ

Атина вече не може да разчита по-нататъшното сътрудничество на федералното правителство, предупреди германският финансов министър Шойбле

12:41 | 24.05.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция няма да успее да погаси предстоящия през следващия месец транш към Международния валутен фонд, става ясно от думите на вътрешния министър Никос Вуцис.

“Четирите транша към МВФ през юни са в размер на 1,6 милиарда евро", заяви Вуцис в неделя пред Mega TV. Тези пари няма да бъдат изплатени, тъй като те не са на разположение. "Парите ги няма, за да бъдат разплатени," каза той. 

Силно задлъжнялата Гърция се стреми да постигне споразумение с международните кредитори, което да позволи отпускането на последната част от спасителната програма. Но за тази цел са необходими ангажименти за конкретни реформи от страна на правителството в Атина, които трябва да бъдат поети до края на май.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова международните донори в събота да направят някои компромиси. „Ние направихме отстъпки, но имаме нашите граници", заяви премиерът на заседание на лявата си партия Сириза в Атина. Той нямало да се съгласи на неразумни искания, като например такива за размера на ДДС, или за по-нататъшно отваряне на пазара на труда.

Междувременно и федералният министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле заяви, че очевидно по отношение на решаването на дълговите си проблеми Гърция вече няма да може да разчита на по-нататъшното сътрудничество на федералното правителство. Кабинетът в Атина се е съгласил за последен път на 20 февруари да изпълни своите ангажименти, каза в интервю по Deutschlandfunk министърът. „Ето защо ние не може да говорим за алтернативи". „Страната все още трябва да положи доста усилия, за да изпълни това, за което е поела като ангажименти“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 11.09.22 г.
fallback