IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският премиер Ахмет Давутоглу подаде оставка

Министър-председателят ще остане на поста до сформирането на новия кабинет

20:28 | 09.06.15 г.
Турският премиер Ахмет Давутоглу подаде оставка

Турският премиер Ахмет Давутоглу подаде оставка като част от процедурата след парламентарните избори, но ще остане на поста си до формирането на ново правителство, съобщи президентството в изявление, предаде Ройтерс.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) загуби парламентарното си мнозинство на изборите в неделя, което я принуждава или да състави коалиционно правителство с някоя от опозиционните партии - процес, който би могъл да отнеме седмици, или да се опита да продължи сама с правителство на малцинството.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се очаква да възложи на Давутоглу да формира нов кабинет, след като окончателните резултати бъдат публикувани от изборните власти, което може да не стане преди следващата седмица.

Надеждите на Ердоган за по-големи правомощия останаха попарени, след като управляващата партия не успя да спечели абсолютното мнозинство на парламентарните избори. ПСР получи 41% от гласовете спрямо 50% при предишните избори. Резултатът предполага, че управляващите ще трябва да се преборят за сформирането на правителство за първи път, откакто дойдоха на власт преди повече от десетилетие.

Прокюрдската Народна демократична партия събра повече от 12 на сто от гласовете и си разчисти пътя за влизане в парламента за първи път с около 80 депутата от общо 550. Това предизвика серия от тържества в югоизточните райони на страната.

Светската Републиканска народна партия отново е втората по големина група в парламента на Турция, като събира около една четвърт от гласовете и задържа предишното ниво на подкрепа.

Дясната Партия на националистическото движение отдавна се разглежда като най-вероятния партньор на партията на Ердоган, ако тя се опита да сформира коалиционно правителство. Десницата получи около 17 на сто от гласовете. Според представители на управляващата партия обаче коалиция е малко вероятна. Трите основни опозиционни партии вече отхвърлиха влизането в коалиция с Партията на справедливостта и развитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още