IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Попарените надежди на Ердоган

Изборният резултат е предупреждението на електората, че не приема авторитаризма на лидера си

09:33 | 08.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган гласува на вчерашните избори. Партията му печели вота, но не събира достатъчно гласове за абсолютно мнозинство, за да прокара конституционните промени, необходими за засилването на президентските правомощия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган гласува на вчерашните избори. Партията му печели вота, но не събира достатъчно гласове за абсолютно мнозинство, за да прокара конституционните промени, необходими за засилването на президентските правомощия. Снимка: Ройтерс

Надеждите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за по-големи правомощия останаха попарени. Управляващата партия на Ердоган не успя да спечели абсолютното мнозинство на парламентарните избори, които се състояха вчера, сочат данните след частичното преброяване на бюлетините, цитирани от Financial Times.

При 94% преброени бюлетини управляващата Партия на справедливостта и развитието получава 41% от гласовете спрямо 50% при предишните избори. Резултатът предполага, че управляващите ще трябва да се преборят за сформирането на правителство за първи път, откакто дойдоха на власт преди повече от десетилетие, отбелязва CNBC.

Високопоставен представител на партията коментира пред Ройтерс, че в партията очакват сформирането на правителство на малцинството и предсрочни избори. 

Прокюрдската Народна демократична партия събира повече от 12 на сто от гласовете и си разчиства пътя за влизане в парламента за първи път с около 80 депутата от общо 550. Това предизвика серия от тържества в югоизточните райони на страната.

Светската Републиканска народна партия отново ще бъде втората по големина група в парламента на Турция, като събира около една четвърт от гласовете и задържа предишното ниво на подкрепа.

Дясната Партия на националистическото движение отдавна се разглежда като най-вероятния партньор на партията на Ердоган, ако тя се опита да сформира коалиционно правителство. Десницата получава около 17 на сто от гласовете. Според представители на управляващата партия обаче коалиция е малко вероятна. Трите основни опозиционни партии вече отхвърлиха влизането в коалиция с Партията на справедливостта и развитието.

Реджеп Тайип Ердоган иска да прокара през парламента конституционни промени за преминаване към президентска система на управление. Предложението му обаче едва ли ще намери подкрепа при тази конфигурация в парламента, защото според всички основни опозиционни партии това е стъпка към диктатура в страната, пише FT.

Партията е твърде далеч от необходимите 330 места в парламента, необходими за свикването на национален референдум.

Пред Washington Post Бюлент Алиръза, експерт за Турция в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон коментира, че изборният резултат е “ядрена експлозия в турската политика”. Успехът на прокюрдската партия обаче говори за съзряването на турската демокрация.

Сред парламентаристите на Народната демократична партия са роднини на затворените или избити лидери на Кюрдската работническа партия, която все още се счита за терористична организация от Анкара и Вашингтон.

От десетилетия кюрдската идентичност се потиска от турската държава. По ирония на съдбата обаче точно при управлението на Ердоган и партията му кюрдите получиха повече културни права, включително свободата да говорят и пишат на родния си език, посочва Washington Post.

Заради ситуацията след вота не е ясно какво точно може да последва в Турция. Според анализатори желанието на Ердоган да поеме допълнителни правомощия може би е равносилно на грешката на политическата му кариера и ако не беше заел президентския пост, вероятно това щеше да е четвъртата му изборна победа като министър председател.

Партията му обаче се забърка в серия корупционни скандали през последните години и предизвика и силен гняв сред обществото заради засилването на контрола върху държавните институции. Обществеността също така започна все повече да се уморява от авторитарния му стил на управление.

Според Wall Street Journal самопровъзгласилият се за следващ турски “султан” ще поеме по доста по-труден път, отколкото си е представял. Изборният резултат според изданието е предупреждение на електората, че не приема авторитаризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ердоган плаща за политиката си в Сирия! Това, което западните медии не пишат е, че турците и сирийците са много близки като народи. Обикновените турци не одобряват подкрепата на Ердоган за международната ислямистка ***, която унищожава една спокойна, богата и приятелска държава, с която Турция няма проблеми от векове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още