IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Ердоган печели парламентарните избори в Турция, според прогнози

Обстановката в изборния ден се характеризираше със засилено полицейско присъствие

20:20 | 07.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Партията на Ердоган печели парламентарните избори в Турция, според прогнози

Приключи гласуването на парламентарните избори в Турция и първи предварителни резултати от вота ще има още тази вечер. Според прогнозите най-много гласове се очаква да спечели управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи БНР. В гласуването за избор на 550 депутати право на участие имаха над 53 милиона турци.

Макар и спокойна, обстановката в Турция в изборния ден се характеризираше със засилено полицейско присъствие. Най-осезаемо то беше в югоизточната част на страната, където мнозинството е съставено от местни кюрди. На места се стигна до сблъсъци като този в района на град Еюбие, където привърженици на различни политически партии в Турция се сблъскаха, спорейки за бъдещето на страната. 

Ситуацията в цяла Турция по време на предизборната кампания беше много напрегната по вина на управляващата партия. Днес премиерът Ахмет Давутоглу съобщи, че е задържан и извършителят на атентата в Диарбекир, който взриви две бомби на централния площад в града преди два дни, като по време на този сериозен инцидент загинаха двама души, а 100 бяха ранени.

Залогът за управляващата вече 13 години консервативно-ислямистка Партия на справедливостта и развитието е дали ще успее да получи необходимия брой гласове, за да може да продължи да управлява самостоятелно Турция и също така дали ще може да прокара поправките в Конституцията на страната, които да я превърнат в президентска република.

Залогът е голям и за президента-консерватор Реджеп Таийп Ердоган, който настоява страната му да тръгне по нов път на развитие. Затова той повече от премиера и лидер на управляващата партия Ахмет Давутоглу много лично се ангажира с предизборната кампания.

Управляващата партия на президента Ердоган вложи много усилия, за да спечели парламентарните избори в Турция, но не е изключено все пак да се наложи, въпреки че не желае особено, да влезе в коалици и да сподели властта си с някоя от опозиционните партии. Очаква се, ако се стигне до коалиране, това да стане с националистическата партия на Девлет Бахчели, позната у нас като формацията на "Сивите вълци" от края на 70-те и 80 те години.

Но между двете формации има спор дали и как трябва да продължи процесът на решаване на кюрдския въпрос в Турция.

Според предварителните социологически проучвания Партията на справедливостта и развитието ще има около 41-44%, основната опозиционна партия - Народно-републиканската на Кемал Кълъчдаръоглу - около 26-2%, следвана от Партията на националистическото действие на Давлет Бахчели със 17-18% и ляво ориентираната формация на местните кюрди Народно-демократичната партия на Селяхетин Демирташ, която освен че може да прескочи 10-процентната бариера за влизане, може да получи според някои до 12% от гласовете на избирателите в Турция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 8 години
И ако имаме Президент *** като този... жална ни майка (от продажници) !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 8 години
В момента вървят последните успехи на авторитарното управление, а ще бъдете свидетели на грандиозните провали на успелите. Тогава няма да искате дори да допуснете че авторитарното управление е добра форма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 8 години
И у нас трябва ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА!!!! Трябва ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ, а не КОЛЕКТИВНА БЕЗОТГОВОРНОСТ!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още