fallback

Русия ли е спасителната лодка за Гърция?

Посещението на Ципрас в Санкт Петербург идва в критичен за преговорите за спасяване на Атина момент

15:39 | 18.06.15 г. 22

На фона на продължаващото буксуване на преговорите между Гърция и кредиторите гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се отправи към Русия в четвъртък и се срещне с президента Владимир Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Посещението на Ципрас идва в критичен момент за Гърция, като преговорите за реформи и за спасяването на страната с нейните международни кредитори са в безизходица.

Гръцкият министър-председател ще се срещне с руския президент в петък следобед, посочиха от правителствената пресслужба в Атина, като се очаква Ципрас да изнесе и реч по време на форума.

Правителството на Ципрас вече предупреди, че няма да има пари да плати дълга в размер на 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) без споразумение, с което предизвика голяма загриженост, че ще фалира и в крайна сметка ще напусне еврозоната.

Същевременно руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак посочи, цитиран от Ройтерс, че Атина не е искала финансова помощ от неговото министерство.

"Не е имало искания. Няма ресурси (в бюджета ни, за да предоставим финансиране – бел. ред.)", заяви заместник-министърът на Международния икономически форум, предава БТА.

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви пред CNBC, че Русия разглежда евентуалните последици от излизането от еврозоната на Атина, най-вече в контекста на влиянието върху паричния поток в Европа.

"Ние разглеждаме този сценарий като един от възможните рискове, които биха довели до сътресения на финансовите пазари в Европа, като се има предвид факта, че Европейският съюз е един от основните ни търговски партньори. Ние определено сме обезпокоени от това", изтъкна тя.

"Има възможност за този вид настроения (за Grexit – бел. ред.) да стават по-силни, което може да намали скоростта на развитието на възстановяването на европейската икономика и да засегне търсенето на нашите продукти", каза тя.

Има спекулации, че преговорите между лидерите ще се фокусират върху предложеното изграждане на газопровод през Гърция и потенциалното участие на страната в новата банка за развитие БРИКС, създадена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка с резервен фонд за извънредни ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
fallback