IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: Съществуването на еврото не зависи от Гърция

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис не вярва в постигането на споразумение за Гърция по време на днешната среща на Еврогрупата

11:54 | 18.06.15 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Оцеляването на европейския проект не зависи от развитието на събитията в Гърция, посочи ръководителят на германската централна банка Bundesbank Йенс Вайдман в интервю за италианския в. La Stampa, цитиран от Ройтерс и БТА.

Евентуален Grexit (излизане на Гърция от еврозоната) обаче може да доведе до "заразяване" на други страни членки и ще измени характера на паричния съюз, отбелязва той.

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да може да предостави финансова помощ за Гърция, ако преговорите между Атина и международните й кредитори се провалят. "Не е работа на ЕЦБ да финансира държави, всъщност, това е забранено", подчертава германският централен банкер.

Гърция изпитва недостиг на капитали и в момента институцията предоставя ликвидни средства за гръцките банки чрез механизма за спешно финансиране ELA, докато преговорите са в застой. Според източник на Ройтерс ЕЦБ вчера е повишила лимита на програмата с 1,1 млрд. евро до 81,4 млрд. евро.

При провал на преговорите на политическо равнище ЕЦБ няма да има друг избор, освен да направи необходимите изводи. Задача на политиците, правителствата и парламентите е да решат дали да финансират Гърция, посочва Вайдман.

"Отговорността за това дали Гърция да остане или не в еврозоната, изцяло е на гръцкото правителство", казва той. Вайдман, който е известен със съпротивата си срещу либерализирането на паричната политика на ЕЦБ, призовава към по-строги правила в еврозоната, които да бъдат "прилагани по-сурово".

Ситуацията около Гърция е централна тема на планираното за днес заседание на Еврогрупата в Люксембург, но не се очакват конкретни решения. „Заседанието на Еврогрупата няма да бъде решаващо", каза снощи еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от ТАСС.

"Преговорите за Гърция ще бъдат възобновени на заседанието на Еврогрупата с разбирането, че 30 юни е краят на действащата програма (за подпомагане на Атина) и крайният срок за плащанията (на Гърция по кредитите към Международния валутен фонд)", подчерта Московиси.

"Наясно сме, че топката сега е в Гърция. При тази ситуация имаме нужда от хладнокръвие и политическа воля, за да постигнем резултат", каза той. Еврокомисарят допълни, че кредиторите изискват от Атина да изпълни програмата за реформи, която тя вече се е задължила да проведе.

Московиси не отговори на въпроса дали Европейската комисия се готви за евентуален фалит на Гърция, посочвайки, че "има различни сценарии, но само един от тях е приемлив". 

Междувременно гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви вчера в Париж, че не вярва на постигане на споразумение за Гърция на днешната среща на Еврогрупата в Люксембург, предаде АФП.

Гърция трябва да върне около 1,5 млрд. евро на МВФ в края на месеца, а няма достатъчно пари, за да изпълни това задължение. Тя разчита на отпускането на транш от 7,2 милиарда евро от спасителната помощ за страната от МВФ и ЕС, но международните кредитори обвързват отпускането на транша с програма за реформи, за която двете стани засега не могат да постигнат споразумение.

Това правителство бе избрано, за да защити гръцкия народ с една много амбициозна програма за реформи, обясни Варуфакис. Надявам се, че институциите ще вземат под внимание тази програма за реформи, добави гръцкият министър.

Евентуално споразумение, което би могло да бъде постигнато на специална европейска среща на върха, която може да се състои в неделя в Брюксел, ще трябва след това да бъде одобрено от парламентите на няколко страни, включително Германия, преди 30 юни, отбелязва АФП.

Ципрас: "Сляпата упоритост" за намаляване на пенсиите в Гърция ще задълбочи кризата

"Сляпата упоритост", с която международните кредитори настояват за намаляване на пенсиите в Гърция, само ще влоши и без това тежката финансова криза в страната, пише гръцкият премиер Алексис Ципрас в коментар до германския в. Tagesspiegel.

"Сляпата упоритост, с която кредиторите настояват за намаляване на пенсиите в страна с безработица 25 процента, където близо половината млади хора са без работа, само ще доведе до допълнително влошаване на и без това вече драматичната социална ситуация", пише гръцкият премиер в статията, цитирана от Ройтерс.

За повечето семейства в Гърция пенсиите са единственият източник на доходи, подчертава той, допълвайки, че държавните разходи за пенсии и социални помощи вече са били намалени с 50% в периода 2010-2014 г.

"Това прави невъзможни нови съкращения в тази чувствителна област", отбелязва Ципрас. Той отхвърля като лъжа твърдението, че германските данъкоплатци плащат за пенсиите и заплатите в Гърция. Гърците работят повече часове от германците, което е точно обратното на широко разпространеното схващане в Германия, подчертава той. 

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 15''Пари без лихва и инфлация'' проф. Маргарет Кенеди - http://***.book.store.bg/p65592/lihvata-rak-na-obshtestvoto-margaret-kenedi.htmlНад 51% от проблемите на света идват от лихвата и защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200От години изследвам дали става въпрос за ционизъм или просто за сребролюбие(мамона) или от всичко по-малко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се каже цялата истина - корена на проблемаВъпроса е защо ЕЦБ не купува ДЦК както ФЕД в САЩ ,и отделна тема е защо ЕЦБ и ФЕД са частнитоест най-важният въпрос е защо държавата не взима пари от държ.монетарна банка и Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държ.банки - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmА за тези които ще кажат ,че с държ.монетарна банка държавата може да си печата безразборно ще кажа само ,че се прави като САЩ - държ.дълг не може да превишава БВПОтделно разделяне на банкирането както 1933год. и т.н.обяснил съм какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Справянето с финансовата катастрофа не е просто защото пирамидите са много тоест пенсионните фондове държат много акции на фирми и ДЦК ,и т.н. СТРАШНО Е но може да се оправи ако се синхронизират нещата на ниво Г-20 ,ООН - казано кратко ''Пари без лихва и инфлация'' проф. Маргарет Кенеди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
" а ЕЦБ напечатва едни 300 млрд.евро, с които да компенсира кредиторите"е то това е същото като баш опрощаване - следват 3000 млрд евро за останалите - и хоп едно евро за 25 щатски цента = инфлация за всички в ЕЗ, и най вече за спестителите/сред които са Германия а и България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Pivoley
преди 8 години
Какво разсрочване? Има още по-лесно решение. Всички дългове на Гърция се опрощват, а ЕЦБ напечатва едни 300 млрд.евро, с които да компенсира кредиторите. Хитро, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Ако има опрощаване то трябва да е тайно и да съумеят да излъжат всички останали, че няма такова нещо. Всичко друго е изключено. Едва ли е останал европейски политик или финансист, който да е ***, че да направи Сириза герой и пример за подражание в целия ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
Един Българин
преди 8 години
Добре и така да е, но как да им се опрости дълга, като това ще стане предпоставка за други държави да взимат и да не връщат. Това ще разсипе устоите на световната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Това, че им наливат пари тайно е ясно. Това, че гърците няма да излязат доброволно от ЕС И ЕЗ също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Няма проблеми като не искат да връщат дълговете си.Имат достатъчно обезпечения покриващи задълженията им.Щом обаче не искат нито да връщат, нито да приватизират, ще се наложи да живеят и да издържат държавата си само с това, което сами могат да изкарат. А май те точно от това бягат най-много и заради това е цялото това тяхно инатене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Човече - не бъркай личните си пристрастия с Библията щото накрая можеш да останеш много прецакан. В момента например най-вероятния претендент за титлата "северния цар" не е Путин а ИДИЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Боян
преди 8 години
Да ти подскажа ли тъпчо просто сега ЕС налива по скрити за такива балъци като теб пътища по над 10 милярда евра годишно на Гърците за да могат те да си връщат по 2-3 милярда на година и всичко да е мирно и тиха, ама те НЕЕЕЕ. Айде сега балък ми кажи дали ще изберат да връщат поне малка част от парите или ще излязат от ЕЗ и ЕС ???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още