fallback

Гърция ще се опита да даде повече на кредиторите си

Тази вечер вероятно ще се състои телефонен разговор между премиера Алексис Ципрас и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

15:30 | 20.06.15 г. 5

Гърция ще се опита да даде повече на кредиторите си на масата на преговорите, съобщи днес министърът на държавната администрация на страната Алекос Флабурарис, цитиран от Ройтерс.

По-късно днес премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас вероятно ще разговаря по телефона с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, за да направи още един опит да излезе от безизходицата.

Междувременно днес канцлерът на Германия Ангела Меркел призова Атина и европейските и партньори да се опитат да постигнат споразумение още през почивните дни. В понеделник ще има спешна среща на Еврогрупата заради продължаващите преговори около реформите.

Времето на Гърция да си осигури допълнителни средства изтича. Вложителите продължават да теглят с бързи темпове парите си от банковия сектор, заради което има реална опасност да бъдат наложени мерки за контрол на капиталите в страната.

Засега не е ясно колко далеч е готово да стигне правителството на управляващата партия СИРИЗА в предложенията си за реформи, за да се постигне споразумение и да се отблокират допълнителните средства по спасителната програма за страната, които бяха договорени по-рано през годината.

Засега Европейската централна банка (ЕЦБ) държи банките в Гърция над водата. Флабурарис изрази убедеността си, че централната банка на еврозоната няма да отреже финансирането за гръцкия банков сектор, тъй като това ще предизвика ефекта на доминото и може да събори и други кредитори в други уязвими части на Европа.

Всичко около гръцката криза можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 11.09.22 г.
fallback