fallback

НАТО променя плановете си за защита на Европа

Алиансът проведе първото учение на силите за спешно реагиране, които създаде в края на миналата година

17:27 | 20.06.15 г. 44

За НАТО – организация, създадена, за да предпази Европа, се разкри една може би малко необичайна истина от последните 20 години. Организацията всъщност няма никакъв план за Европа, пише FT в свой анализ.

Заради бушуващия конфликт в Източна Украйна това обаче може би започва да се променя. Тази седмица Алиансът проведе първото учение на специалните сили от 5 хил. души, които бяха създадени на срещата на върха през септември миналата година.

През последните години НАТО проведе стотици военни учения, но никой не обръщаше внимание на логистичните и оперативни предизвикателства за разгръщането на войските в кратък срок, което би било необходимо, ако Европа бъде нападната.

Учението с кодово име Noble Jump се проведе в Западна Полша. Алиансът тества дали новосформираните сили за спешно реагиране могат да се подготвят за 48 часа.

Промяната се вижда и в географията, както и в употребата на неортодоксални тактики на фона на новия модел на хибридна война, прокарван от Русия – бавно тлеене на конфликти чрез провокация, дестабилизация, тероризъм и подривни действия, пише изданието.

Още на 9 юни войниците на НАТО от девет европейски държави получиха покана да се съберат в малко полско градче заедно с 440 танка и бронирани превозни средства, повече от 50 тона боеприпаси, храна и други консумативи, пренесени с девет влака, 17 военни самолета и 30 пътни конвоя.

Преместването на доставките през Германия, особено с железопътен транспорт, се оказа предизвикателство заради необходимостта от множество документи. Това се оказва, че отнема седмици на предварителна подготовка.

Седмица след поканата резултатите са много добри, макар и до голяма степен старомодният военен театър да е безсмислен, отбелязва изданието. Тези маневри може би се доближават най-много до военните упражнения на Русия, където част от войските са почти в незабавна готовност, макар и в по-малки мащаби.

Разполагането на силите за спешно реагиране все още зависи от т постигането на съгласие между всички 28 членки на НАТО. Това ще е въпрос, който най-вероятно ще доминира срещата на Алианса през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
fallback