IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО променя плановете си за защита на Европа

Алиансът проведе първото учение на силите за спешно реагиране, които създаде в края на миналата година

17:27 | 20.06.15 г. 44
НАТО променя плановете си за защита на Европа

За НАТО – организация, създадена, за да предпази Европа, се разкри една може би малко необичайна истина от последните 20 години. Организацията всъщност няма никакъв план за Европа, пише FT в свой анализ.

Заради бушуващия конфликт в Източна Украйна това обаче може би започва да се променя. Тази седмица Алиансът проведе първото учение на специалните сили от 5 хил. души, които бяха създадени на срещата на върха през септември миналата година.

През последните години НАТО проведе стотици военни учения, но никой не обръщаше внимание на логистичните и оперативни предизвикателства за разгръщането на войските в кратък срок, което би било необходимо, ако Европа бъде нападната.

Учението с кодово име Noble Jump се проведе в Западна Полша. Алиансът тества дали новосформираните сили за спешно реагиране могат да се подготвят за 48 часа.

Промяната се вижда и в географията, както и в употребата на неортодоксални тактики на фона на новия модел на хибридна война, прокарван от Русия – бавно тлеене на конфликти чрез провокация, дестабилизация, тероризъм и подривни действия, пише изданието.

Още на 9 юни войниците на НАТО от девет европейски държави получиха покана да се съберат в малко полско градче заедно с 440 танка и бронирани превозни средства, повече от 50 тона боеприпаси, храна и други консумативи, пренесени с девет влака, 17 военни самолета и 30 пътни конвоя.

Преместването на доставките през Германия, особено с железопътен транспорт, се оказа предизвикателство заради необходимостта от множество документи. Това се оказва, че отнема седмици на предварителна подготовка.

Седмица след поканата резултатите са много добри, макар и до голяма степен старомодният военен театър да е безсмислен, отбелязва изданието. Тези маневри може би се доближават най-много до военните упражнения на Русия, където част от войските са почти в незабавна готовност, макар и в по-малки мащаби.

Разполагането на силите за спешно реагиране все още зависи от т постигането на съгласие между всички 28 членки на НАТО. Това ще е въпрос, който най-вероятно ще доминира срещата на Алианса през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 3 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Съфорумци, това е статия в английски вестник. Разгледайте не статията колкото коментарите под нея. Ами че то там повечето са анти-американски (про-руски) настроени. Коментират открито за окупация след войната на Европа от САЩ и за предстоящо загиване на САЩ. Някакъв коментар на това?http://***.independent.co.uk/news/world/europe/us-to-send-250-tanks-to-countries-along-russian-border-to-respond-to-russian-aggression-10339385.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Американските военни и в Украйна започват да действат по същия начин, както по време на конфликта във Виетнам. Става дума за виетнамизация на конфликта, добре познат по американската политика за сдържане на комунизма и с голямо настървение реализирана в много други страни в света по време на студената война. Най-голяма известност тя получи във Виетнам, където американските войски подкрепяха марионетно правителство и неговите главорези само да не дадат на виетнамците да се обединят и да придобият свобода счита авторът на публикацията." Obserwator Polityczny.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"...Отначало с незаконна и нарушаваща украинската конституция революция ние имахме работа с наречената антитерористична операция, под девиза на която се прави опит да се избият жителите на Донбас и да се унищожи промишлената и цивилизационна инфраструктура на региона пише журналистът Кракауер.Според него Киев не възнамерява да приключва войната, а да я ескалира. Присъствието на нови войски в региона във вид на механизирани ударни части, охранявани от противоракетно оръжие, имащи подкрепа откъм морето и въздуха това е предвестник на началото на реализация на сценарий, чието осъществяване засега не е успяло се казва в публикацията." Obserwator Polityczny.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Присъствието на нови войски в региона във вид на механизирани ударни части, охранявани от противоракетно оръжие, имащи подкрепа откъм морето и въздуха това е предвестник на началото на реализация на сценарий, чието осъществяване засега не е успяло се казва в публикацията. ............Във Виетнам също така отначало пристигна група американски военни съветници и наблюдатели, след това започна да пристига техниката, а накрая пристигнаха и самите американски войници.Американската войска вече присъства в Украйна и съответно не трябва да се изключи, че това е прелюдия към сценария за виетнамизация обобщава Obserwator Polityczny.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 13 rate down comment 2
Stefan--L
преди 8 години
Единствено нашият бивш военослужещ от КЕЧ който в момента е военнен министър неразбра че ракетите ИСКАНДЕР който са страх не само за америка но и за цяла европа ще бъдат насочени там където америка разполага тежко въоръжение за да ни пази уж от Русия ! ДА ВИ Е ЧЕСТИТА БРАТЯ БЪЛГАРИ НОВАТА АМЕРИКАНСКА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ДОРИ И НЕРАЗБРАХТЕ КАК НЯКОЛКО ПРОДАЖНИ МЕКЕРЕТА ПРЕДАДОХА НА АМЕРИКА БЪЛГАРИЯ ТОВА СА ПЛЕВНЕЛИЕВ БОРИСОВ КУНЕВА МИТОВ НЕНЧЕВ СИМЕОНОВ МЕСТАН ПЪРВАНОВ СТАНИШЕВ ! ТЕЗИ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ОТ НАРОДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 13 rate down comment 4
be_google
преди 8 години
Цялото това прехвърляне на танкове е пълзяща ОКУПАЦИЯ на ЕВРОСЪЮЗА....дори Германия е окупирана от американската военна машина, а канцлерът встъпва в длъжност само след подпис на Обама, или осама не му почмня името на президента във Фашингтон..... тези военни машини могат само да потушават бунтове на прорусконастроените граждани на ЕС, никаква атака на Русия не могат да спрат. Да припомня, че украинските нацисти имат над 2000 танка и не могат да победят ОПЪЛЧЕНИЕТО въоръжено с остаряло съветско оръжие....не ядеме колците с доматите искам да кажа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 1
be_google
преди 8 години
Пропогандистска статия (какви са тия танкове при конвенционално война?!?), целяща да настрои балгарският народ срещу Русия, която прави опити да си упази границите и спокойствието. Защо Инвестора са го ударили напоследък на политика? Помня, че модерасторите им са много против да се пишат политически коментари! типичен про-американски сайт, насочили сте се към бърз упадък според мен. Виждам и че се прави глупава цензура....наблюдения, 100% и този коментар ще ми бъде изтрит. нямам акции н инвестор и не е препоръка за търговия с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 18 rate down comment 2
ДХДО
преди 8 години
Как е хавата , покачва ли се усещането за защитеност сега , с новите планове на НАТО?... на мен ми е едно леко и спокойно от няколко дена, при вас не знам как са нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 19 rate down comment 5
julian12
преди 8 години
Борец за демокрация. Смях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 16
Nikola666
преди 8 години
Не всички, но си разбрал идеята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още