fallback

Еврогрупата ще заседава по гръцкия въпрос отново в сряда сутринта

Краткотрайно удължаване на спасителната програма и преструктуриране на дълга са невъзможни, написа финландският финансов министър Александър Стуб в Twitter

22:05 | 30.06.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Телеконферетното заседание на Еврогрупата за Гърция приключи, като ново ще има утре сутринта, предава Ройтерс.

В опит да избегне изпадането в технически фалит в последните часове преди изтичане на срока за плащане на вноската към Международния валутен фонд (МВФ) и преди да настъпи краят на втората спасителна програма, в късния следобед във вторник гръцкото правителство поиска да сключи сделка с Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за преструктуриране на дълговете си.

Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас поиска трета спасителна програма. Пакетът трябва да осигури финансирането на страната през следващите две години и същевременно да предоставя начини за преструктуриране на гръцкия дълг.

 

Eurogroup teleconference Wednesday 11:30am, to discuss state of play #Greece

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) June 30, 2015

Краткотрайно удължаване на гръцката спасителна програма и „подстрижка“ на дълга на Гърция са невъзможни, написа финландският финансов министър Александър Стуб в профила си в Twitter след края на заседанието на Еврогрупата.

 

Председателят й Йерун Дейселблум написа в социалната мрежа, че „друга телеконферентна среща ще има утре сутринта, след като беше обявено изпращането на ново писмо от гръцкото правителство“.

Също така преди конферентния разговор на финансовите министри от еврозоната те са изключили възможността да отпуснат пари на Гърция, с които да погаси вноската си към МВФ, предаде Ройтерс, като цитира представител на Еврогрупата.

Отговаряйки на въпрос за предоставянето на финансова помощ, за да може задлъжнялата страна да се разплати с МВФ в рамките на 30 юни, източникът посочва, че няма такъв вариант и дори изключи появата на такава възможност.

Освен нова среща на финансовите министри на държавите членки на еврозоната утре сутринта през деня ще се проведе и среща на централните банкери от валутния блок във Франкфурт. На нея те могат да вземат решение, което според някои, може да тласне една или повече гръцки банки във фалит, пише Financial Times.

Очаква се в сряда, 1 юли, Европейската централна банка да намали още обезпеченията, които гръцките банки й предоставят в замяна на извънредни кредити. Ако ограниченията на обезпеченията са големи, това може да изправи банките пред редица трудности в опита им да си набавят така важното финансиране.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 11.09.22 г.
fallback