IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция поиска трета спасителна програма

Еврогрупата се събира извънредно в 20:00 часа българско време, за да обсъди новото предложение на Атина

16:45 | 30.06.15 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция поиска трета спасителна програма

В опит да избегне изпадането в технически дефолт в последните часове преди изтичане на срока за плащане на вноската към Международния валутен фонд, гръцкото правителство е поискало да сключи сделка с Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за преструктуриране на дълговете си. 

Информацията е на Ройтерс и Bloomberg и по-късно бе потвърдена от пресофиса на премиера на Гърция Алексис Ципрас. 

Според разпространения по електронната поща non-paper (неофициален документ, б. ред.) правителството на Ципрас е поискало трета спасителна програма. Пакетът трябва да осигури финансирането на страната през следващите две години и същевременно да предоставя начини за преструктируране (опрощаване на част) на гръцкия дълг. Подробности за детайлите на молбата обаче дългият седем реда документ не съдържа.

Предложението на Атина е под формата на писмо, адресирано към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и към Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност.

"Гръцкото правителство предложи днес двугодишно споразумение с Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ), чрез което напълно да покрие финансовите си нужди и паралелно с това да се преструктурират дълговете. Гърция остава на масата за преговорите", се казва в официалното съобщение. 

„От самото начало ние заявихме ясно, че решението за свикване на референдум не е краят, а продължаването на преговорите за по-добри условия за гръцкия народ“, се казва в становището на кабинета. „Гръцкото правителство ще търси до края жизнеспособно споразумение, за да остане страната в рамките на еврозоната".

До този момент официално лидерите на еврозоната отказваха да обсъждат каквото и да е ново опрощаване на дълга като част от сегашната помощна програма, но открито признаваха, че преструктуриране на дълга, вероятно под формата на удължаване на погасителните планове за текущите спасителни заеми, може да бъде част от преговорите за последваща програма. 

 

По-рано днес влиятелният вестник Kathimerini вече писа, че премиерът на Гърция Ципрас все пак ще вземе предвид и ще прегледа последното предложение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според Kathimerini предложението се преглежда от екип на гръцките власти, а обявена по-рано в Атина пресконференция, на която журналистите трябваше да бъдат информирани за последните събития около кризата, е отменена. Медията твърди, че Ципрас е склонен да „поеме протегнатата ръка“ и подготвя съответното писмо.

Журналистът на Financial Times Питър Спигел съобщи в профила си в Twitter, че негови източници опровергават твърдението, че Ципрас обмисля офертата на Юнкер, но добавя, че е възможно Атина да излезе с ново предложение в следобедните часове.

Междувременно председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум съобщи в социалната мрежа Twitter, че финансовите министри от еврозоната ще осъществят извънредна телеконферентна връзка в 20:00 часа българско време днес, за да обсъдят официалното предложение на гръцкото правителство, получено този следобед.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Политиката и икономиката са двете страни на една монета - интереса! Въпросът е чий интерес се обслужва при съответните събития. Понеже основополагащ принцип на нашата цивилизация е "Един умира, друг му го навира", та от умирането на Гърция някой ще има полза, а друг ще гризе дървото. Ние при всички случаи ще сме от втората категория, при това със специална премия ! Затова не разбирам радостната възбуда на едноклетъчните анализатори тук пред перспективата от фалит на Гърция и излизане от ЕЗ?!!!Понеже има още едни, дето нямат причина да се радват на такова развитие на нещата, но за разлика от мен се водят най-могъщата държава, та все си мисля, че още нищо не е решено. Виждали сме всякакви Меркели-перкели само след един презокеански телефонен разговор да се премятат като шебеци с позицията си, та ми е много интересно какво ще стане...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 6 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 8 години
ЕЦБ ще заседава в сряда мисля, но няма да е никак лесно да се продължи с кредитите. Все пак ако не платят на МВФ няма да са обявени във фалит, но ЕЦБ едва ли може да продължи с ELA кредитите, все пак са дефинирани като помощ за ливидитет, а не като кредити за финансиране. Аз лично мисля, че Ципрас беше до тук, но политиката все пак затова е политика, понеже не винаги е логична :) Все пак ако мине между капките, Италия и Испания само това чакат, за Франция не ми се мисли. Популизъм до дупка. Не мисля, че гърмяните зайци от ЕС, ще клъвнат. А в чисто човешки план мисля, че драхмата ще им бъде от полза. 2г. мъка, после може и да си стъпят на краката. За БГ обаче това ще бъде много лошо. Ниската заплата като предимство, ще изчезне от обезценяването на драхмата. Мъка, Мъка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Гоше, имах един *** в казармата - шоп от Елин Пелин. Той викаше: "Не варкай (не бързой) като шиле пред коч, да му се не наденеш на рогите заднички!" Не бързай да се веселиш и да правиш коментари около годините ми, щото нито си ме прочел внимателно, нито нещо си разбрал - от "варкане", вероятно... хахаха!Я сега ми покажи къде съм писал, че Путин ще плаща борчовете на Гърция или че ще ги издържа? Ако си такъв бързак и не внимаваш и с рускинчето, може някой ден да научиш и за някои женски тайнства като симулирания оргазъм... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 5 rate down comment 4
pecan
преди 8 години
На годините може и да не му отива, но на акъла му отива . Иначе нямаше да изприказва толкова глупости .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 6 rate down comment 1
Eon
преди 8 години
Добре бе, тия нормални ли са. Не искаме, искаме... нещо май не разбират гравитито на сичуейшъна... То бива да се е*ават ама чак пък толкова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 11 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Хаххах и като са говорят с *** какво :))) Цитирам Песков днес по памет :) " Проблемите на Гърция са между нея и кредиторите й. Нас това те ни касае:) ".. Путин ще извади да им плати вересиите ли? Или той ще им поеме издръжка ли??? Хапят моля те не стой смешен. Не ти отива ни на акъла ни на годините. ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 10 rate down comment 1
nikiangel
преди 8 години
Гърция поиска трета спасителна програма. кредиторите казаха ТЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 15 rate down comment 4
IMRO
преди 8 години
Еврогрупата е отказала удължаването на 2-та програма както и исканията за 3-та програма (http://***.webcafe.bg/newscafe/kriza/id_2083146421_arena). Нощната смяна в Кремъл - лягайте си. Утре пак може да бистрите къв е юнак Ципрас, кви топки има, как си говорел с Путин, кви песни пеел на Дзян Дзъ Мин, как си го премествал в другия крачол там нещо си за Лагард и как гърците пак се били оправили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 6 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 8 години
И само на мен ли ми се струва, но това правителство нещо май се *** с МВФ. Нещо хич не искат да си говорят с г-жа Лагард... А с Путин и с китайците си говорят... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 7 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Всичко е така, както казваш. Добре съм запознат с процедурите на ЕСМ. Там всъщност са най твърдите лостове за натиск над вземащия кредит. Въпросът е, че на Ципрас му е спешно да не му спрат финансирането на банките от ЕЦБ. Ако задейства процедура по ЕСМ, докато се пазарчат, банките в Гърция ще се зареждат с шума. А понеже има още един играч, който някои пропускат в дискусията - Обединените Амерички Държави - та не се знае те как ще повлияят на процеса. Ципрас играе много голяма игра - за 300 млрд. еврака! Питай ме да ти разкажа от личен опит за колко милиона пъти по-малко един грък моге да направи и теб, и себе си на ***... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още