IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция поиска трета спасителна програма

Еврогрупата се събира извънредно в 20:00 часа българско време, за да обсъди новото предложение на Атина

16:45 | 30.06.15 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция поиска трета спасителна програма

В опит да избегне изпадането в технически дефолт в последните часове преди изтичане на срока за плащане на вноската към Международния валутен фонд, гръцкото правителство е поискало да сключи сделка с Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за преструктуриране на дълговете си. 

Информацията е на Ройтерс и Bloomberg и по-късно бе потвърдена от пресофиса на премиера на Гърция Алексис Ципрас. 

Според разпространения по електронната поща non-paper (неофициален документ, б. ред.) правителството на Ципрас е поискало трета спасителна програма. Пакетът трябва да осигури финансирането на страната през следващите две години и същевременно да предоставя начини за преструктируране (опрощаване на част) на гръцкия дълг. Подробности за детайлите на молбата обаче дългият седем реда документ не съдържа.

Предложението на Атина е под формата на писмо, адресирано към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и към Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност.

"Гръцкото правителство предложи днес двугодишно споразумение с Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ), чрез което напълно да покрие финансовите си нужди и паралелно с това да се преструктурират дълговете. Гърция остава на масата за преговорите", се казва в официалното съобщение. 

„От самото начало ние заявихме ясно, че решението за свикване на референдум не е краят, а продължаването на преговорите за по-добри условия за гръцкия народ“, се казва в становището на кабинета. „Гръцкото правителство ще търси до края жизнеспособно споразумение, за да остане страната в рамките на еврозоната".

До този момент официално лидерите на еврозоната отказваха да обсъждат каквото и да е ново опрощаване на дълга като част от сегашната помощна програма, но открито признаваха, че преструктуриране на дълга, вероятно под формата на удължаване на погасителните планове за текущите спасителни заеми, може да бъде част от преговорите за последваща програма. 

 

По-рано днес влиятелният вестник Kathimerini вече писа, че премиерът на Гърция Ципрас все пак ще вземе предвид и ще прегледа последното предложение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според Kathimerini предложението се преглежда от екип на гръцките власти, а обявена по-рано в Атина пресконференция, на която журналистите трябваше да бъдат информирани за последните събития около кризата, е отменена. Медията твърди, че Ципрас е склонен да „поеме протегнатата ръка“ и подготвя съответното писмо.

Журналистът на Financial Times Питър Спигел съобщи в профила си в Twitter, че негови източници опровергават твърдението, че Ципрас обмисля офертата на Юнкер, но добавя, че е възможно Атина да излезе с ново предложение в следобедните часове.

Междувременно председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум съобщи в социалната мрежа Twitter, че финансовите министри от еврозоната ще осъществят извънредна телеконферентна връзка в 20:00 часа българско време днес, за да обсъдят официалното предложение на гръцкото правителство, получено този следобед.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Между другото Гърция през цялото време отхвърляше нова програма - сега нито е момента нито трябва да си възприема на сериозно подобно твърдение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 14 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
И защо е тази спешност ??? - какво могат да променят до 24ч. Нещо не им издържа театъра дето го играят и от двете страни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 10 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 8 години
Така както го карат, явно вече тактиката е за след неделя. Искат да кажат, че всичко са опитали но...Политика-това е положението. Интересното в случая е, че Гърция, няма да фалира. МВФ няма как да обяви Гърция във фалит. Рейтингите също не са засегнати, понеже е към обществена организация. ЕСМ може да вземе под внимание неплащането към МВФ, но няма механизъм разписан на хартия как и какво да прави при такъв случай. Лагард трябва да извести борда на МВФ в срок от 1м., че не е платено. След това пак нищо. Играта ще е много интересна, преди всичко защото политиците ще се омажат здраво с л***йната, които забъркаха. Политика над икономика не може да надделее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
"Гръцкото правителство предложи днес двугодишно споразумение с Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ), чрез което напълно да покрие финансовите си нужди и паралелно с това да се преструктурират дълговете.''Казано просто или намалят лихвата(преструктурират) през ЕСМ или ще заведат делата за ''омразен дълг'' - Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#comments ''Председателят на парламента Константинополу,и ръководена лично от нея парламентарна комисия,......стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е "незаконен" и поради това не следва да бъде връщан.'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/Много добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 11 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Я ги питай пичовете от "Зименс" и "Рейнметал" дали им е било кофти Гърция да се набълбука с 300 млрд... хахаха!http://***.mediapool.bg/germaniya-pak-razsledva-podkupi-pri-sdelki-s-podvodnitsi-za-gartsiya-news219160.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Той хубаво лети, ама ако задейства ЕСМ, това ще отиде за наесен... Според правилата, Гърция ще трябва да се съгласи на всички условия, за да получи кредит от там. И за другите не съм сигурен, ама Германия ще трябва да гласува в Бундестага отпускане на пари от фонда. Абе има нещо гнило пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 22 rate down comment 8
Invcom
преди 8 години
Що за кредитори да затворят 300 милиарда в 10 милионна държава без кой знае каква икономика... Онази народна мъдрост за лудия и баницата сещаш ли се как беше :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 24 rate down comment 6
system_foult
преди 8 години
Честно казано не съм оптимист за бъдещето на съседите.Толкова врагове си създадоха че не са за завиждане.И истински ме учудва наличието на хора които се възхищават на гръцката система поведението на управниците им.Гръцкия кораб отдавна е потънал само че гърците упорито отказват да да изхвърлят гюлетата и да бъдат издърпани на повърхноста.Желанието им е да продължи доставката на кислород до дъното.Що за държавници да набълбукат 10 милиона държава с 300 милиарда дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 4
lilivan
преди 8 години
ами с 1 сиртаки ни поздрави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 9
abdul
преди 8 години
ХАААХАХА, къде няма 13 заплата? В испания? Боже прибери си вересиите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още