fallback

Меркел: ЕЦБ ще направи нужното да запази платежоспособността на гръцките банки

Не обсъждаме възможност Атина да печата паралелна валута, посочи германският канцлер

10:50 | 08.07.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги увери лидерите на еврозоната, че институцията ще направи необходимото, за да запази гръцките банки платежоспособни до срещата на върха в неделя, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

На пресконференция след извънредната среща на върха на европейските лидери Меркел заяви, че не е прекомерен оптимист за намирането на спасително решение за Гърция в неделя. Въпреки това срещата на върха е била свикана, защото „смятаме, че ситуацията е опасна“.

На въпрос дали е възможно Гърция да напусне еврозоната, ако не представи убедителни предложения за реформи, Меркел отговори, че на неделната среща ще се реши дали да стартират преговори за двугодишна спасителна програма за Атина.

Германският канцлер също така заяви, че не е обсъждана евентуалната възможност Гърция да започне да печата паралелна валута.

Еврозоната стои зад позициите си от 2012 г. за облекчаване на дълга, ако Гърция отговаря на условията, но не може да се говори за опрощаване на дълга, което е и незаконно според европейското законодателство, каза още германският канцлер.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
fallback