IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: ЕЦБ ще направи нужното да запази платежоспособността на гръцките банки

Не обсъждаме възможност Атина да печата паралелна валута, посочи германският канцлер

10:50 | 08.07.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги увери лидерите на еврозоната, че институцията ще направи необходимото, за да запази гръцките банки платежоспособни до срещата на върха в неделя, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

На пресконференция след извънредната среща на върха на европейските лидери Меркел заяви, че не е прекомерен оптимист за намирането на спасително решение за Гърция в неделя. Въпреки това срещата на върха е била свикана, защото „смятаме, че ситуацията е опасна“.

На въпрос дали е възможно Гърция да напусне еврозоната, ако не представи убедителни предложения за реформи, Меркел отговори, че на неделната среща ще се реши дали да стартират преговори за двугодишна спасителна програма за Атина.

Германският канцлер също така заяви, че не е обсъждана евентуалната възможност Гърция да започне да печата паралелна валута.

Еврозоната стои зад позициите си от 2012 г. за облекчаване на дълга, ако Гърция отговаря на условията, но не може да се говори за опрощаване на дълга, което е и незаконно според европейското законодателство, каза още германският канцлер.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Не може в голямата си част. Има една малка която може но принципно си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
''Еврозоната стои зад позициите си от 2012 г. за облекчаване на дълга, ако Гърция отговаря на условията, но не може да се говори за опрощаване на дълга, което е и незаконно според европейското законодателство, каза още германският канцлер.'' - нещата се развиват по план както казах намаление на лихвата Много добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Гърците и унгарците постъпват УМНО като не затварят руската врата! Ние имахме мнохо повече политически капитал в Русия който глупаво просто изхвърлихме за да угодим на САЩ. На САЩ им излязохме както се казва "без пари"! Купиха само елита. Разликата между нашия "елит" и гръцкия е, че в случая гръцкия, освен за себе си се бори и за държавата и обитателите и защото съзнава от къде му е корена и на кой клон виси! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 8 години
ецб да напе4ата милиардите хъхрешки дълг и да ги възстанови а пък меркел и компания да внедрят премиер който да подпише икономийте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Политика и икономика са силно обвързани! Който ги дели е в голяма заблуда! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Истината простичко казана е, че Гърция струва МНОГО! Не колкото България в момента но МНОГО повече от парите които дължи! Докато загубите за САЩ в парично отношение от гръцката криза са донякъде предвидими то геостратегическите загуби са невъзможни за смятане. Логично е гърците да извлекат облаги със силна политика! България /която към момента струва геостратегически повече и от Гърция, също имаше козове но ги хвърли на *** и облиза САЩ по ...да не казвам къде! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
По назад във времето бях споменал и че ЕЦБ на практика /де факто, не де юре/ се явява като филиал на ФЕД и получих много минуси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
""23 юрист до: Ango Следвай 0преди 1 ден21- САЩ не е държава - член на ЕС; ЕС НЕ Е пудела на САЩ- каквато руска пропаганда се разпространяваше от руските платени *** в нашите форуми и за това САЩ НЯМА ДУМАТА по този въпрос."=====И такааа, както ти писах юристе САЩ имат последната дума! Идеше реч за независимия ЕС и по специално Германия! Тогава ти писах, че няма такова нещо и че Германците ще прежалят доста само при мърдането на кутрето на американския елит! Ти твърдеше че САЩ нямали думата! Да видииим ...:)))Сега ....внимателно следи новините след всяка тяхна реакция!""сряда, 08 юли 2015Меркел: ЕЦБ ще направи нужното да запази платежоспособността на гръцките банки "Адвокаааатеее, къде изчезна увереността ти? Къде са писанията за *** и други митични същества? :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Teo88
преди 8 години
Стрина Меркел я извозиха яко. Тръшка се, заплашва, тропа, вика, къса сиРизата и клетви фърля, че пари повече не дава и ся ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още