fallback

Ципрас: Целта ми не е Grexit, a справедливо споразумение

Оланд похвали предложенията на Атина, наричайки ги "сериозни" и "достоверни"

12:00 | 10.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви пред депутатите от парламентарната фракция на неговата партия Сириза, че неговата цел е да сключи споразумение с кредиторите с максимално изгодни условия, а не да изкара страната от еврозоната, предава Ройтерс.

„Ние трябва да вземем ключово решение. Ние получихме мандат да сключим споразумението при по-благоприятни условия от тези, съдържащи се в предявения от Еврогрупата ултиматум. Но, разбира се, ние нямаме мандат за оттегляне на Гърция от еврозоната", заяви Ципрас.

„Всички ние решително се борихме за социално справедливо споразумение. Сега трябва решително да продължим“, заяви още Ципрас пред репортери. 

"Моментът и решенията, които трябва да се вземат, са изключително критични, това, което има значение, е парламентарната група на Сириза да се яви "обединена" и "компактна" на гласуването на пакета от мерки в парламента при взимането на решентията", каза премиерът. 

По време на 20-минутното изказване на Ципрас от заседанието е отсъствал енергийният министър Панайотис Лафазанис. Той дошъл малко по-късно в парамента, но не направил изявления.

Лафазанис, който оглавява фракцията "Ляво платформа" в Сириза, изрази несъгласие във връзка с предложенията на правителство към кредиторите. Тези предложения са подобни на онези на (председателя на Европейската комисия Жан-Клод) Юнкер, написа Лафазанис в сайта "Искра", изразяващ позициите на "Лявата платформа".

Междувременно френският президент Франсоа Оланд похвали предложенията на Атина, наричайки ги "сериозни" и "достоверни". Въпреки това още нищо не е решено, предупреди социалистът  в петък в Париж. "Следващите часове ще бъдат важни", заяви Оланд, който през последните седмици призоваваше за компромис между Атина и нейните кредитори. 

И френският министър на икономиката Еманюел Макрон, който днес е на посещение в Мадрид, каза пред журналисти в испанската столица, че има основание за оптимизъм за шансовете да бъде постигнато споразумение с Гърция, предаде Ройтерс. "Мисля, че през последните два дни бе постигнат значителен напредък", каза Макрон, ден след като гръцкото правителство израти новите си предложения до кредиторите. "Равнището на реформите отговаря на очакванията и това е основание да бъдем сдържани оптимисти", допълни Макрон. 

Според гръцки медии именно експерти на френското финансово министерство са оказали помощ на гръцкия преговорен екип през последните два дни при подготвянето на предложението.

Късно в четвъртък правителството на Гърция изпрати на кредиторите си план за по-радикални реформи от онези, които бяха предложени на страната преди две седмици. Те включват увеличаване на данъка за корабните компании и премахване на данъчното облекчение за ДДС за гръцките острови, нещо, за което Атина настояваше досега. Предвижда се ДДС от 23 процента за ресторантите и кетъринга и 13 процента за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г. Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

В замяна Гърция очаква преразглеждане на целите за първичен излишък на страната за следващите четири години и предоставяне на нова финансова помощ за 53,5 млрд. евро до края на юни 2018 г.

Според говорителя на Сириза Никос Филис още днес парламентът ще упълномощи правителството да преговаря с кредиторите за реформите.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
fallback