IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Ако не побързаме, еврозоната няма да оцелее

Икономиките на Европа се раздалечиха една от друга, също както и народите ни, смята френският министър

16:54 | 10.07.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Макрон: Ако не побързаме, еврозоната няма да оцелее

Френският икономически министър Еманюел Макрон предупреди, че еврозоната може да изчезне до години.

„Ако не действаме бързо, еврозоната ще се разпадне“, заяви той пред испанския вестник El País. Това може да се случи до десет години, смята той. „Статусквото в зоната вече не може да бъде задържано“. Макрон, който в петък е на посещение в Мадрид, поясни, че „икономиките на Европа се раздалечиха една от друга, също както и народите ни“. По думите му са нужни сериозни реформи, включително и във Франция.

„Без силна Франция няма да има конструктивна европейска политика на висотата на времето“, заяви той. По думите му гръцката криза е „симптом на много по-дълбок проблем“.

Излизане на Гърция от еврозоната ще бъде не само икономическа, но и политическа грешка, пояснява Макрон. „Но сега гръцкото правителство ще поеме отговорност“, казва още той.

Междувременно заместник-председателят на парламентарната фракция на германския Християн-демократичен съюз, към който принадлежи и канцлерът Ангела Меркел, Ханс-Петер Фридрих, заяви, че и новите предложения на гръцкото правителство не са база за преговори.

„Смятам, че Гърция има нужда от ново начало със собствена валута и с подкрепата на своите европейски съседи и партньори“, заяви той пред Ройтерс. По думите му именно сега е правилният момент, в който да се дискутират тези алтернативи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
nocalled
преди 8 години
чичо обам би помогнал с няколко милиарда евраци извънредно...ама требе да сменя калъпите на пресата...ще трябва да убеди европейските държави 'сами да предложат" помощ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
HighSpirited
преди 8 години
Тези, който подкрепят оставането на Гърция да и предоставят,исканите над 53 милиарда евро..Германия,май разбира,че ако даде още нищо няма да получи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още