fallback

Парламентът на Гърция прие втория пакет реформи

С това се отваря възможността за започване на преговори с кредиторите

07:22 | 23.07.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След няколкочасови дискусии парламентът на Гърция прие в ранните часове на четвъртък законите от втория пакет реформи, нужни за получаването на огромната международна финансова помощ за съсипаната икономика на страната, предаде AFP.

Текстовете включват реформи в гражданското правосъдие, схема за защита на банковите депозити и мерки за укрепване ликвидността на банките. Те бяха подкрепени от над 200 депутати с ясно мнозинство.

Гласуването се считаше като ключов тест за властта на премиера Алексис Ципрас, след като той изживя сериозен бунт сред депутатите от своята лява пария Сириза при гласуването по първата група тежки реформи, поискани от международните кредитори на Атина седмица по-рано.

Одобрението на втория и последен пакет от реформи бе предварително условие за започване на преговори с кредиторите от страна на Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС за нова програма за помощ за застрашената от фалит страна.

Според финансовия министър Евклидис Цакалотос правителството може да започне преговори с кредиторите в петък. Споразумението трябва да бъде готово не по-късно от 20 август, заяви той в парламента. Дотогава Гърция ще трябва да изплати близо 3,2 милиарда евро към Европейската централна банка (ЕЦБ).

Както съобщава бюрото към парламента, в четвъртък сутринта 63 парламентаристи са гласували срещу пакета от реформи. Имало е 5 въздържали се, двама депутати са отсъствали. 

До последния момент Ципрас се бореше да възпре потенциалните отцепници от лявото крило на Сириза. Според медийни спекулации от лагера на правителството се очакваше да има 36 отцепници от 162 депутати. При гласуването на промените в данъчната и пенсионната система преди седмица те бяха 39.

По време на дебата преди вота Ципрас защити своите отстъпки към международните кредитори. „Реформите са необходима цена за Гърция, за да остане страната финансово жива, след като обсъжданията с кредиторите бяха почти прекратени“, заяви 40-годишният ръководител на правителството пред депутатите в Атина.

"Няма съмнение, че процесът, който ние следваме днес, (...) не е един нормален процес", каза Ципрас. „Основното нещо е, че (...) стигнахме до тежък компромис, въз основа на който сме се събрали днес, за да приемем закони във времена на извънредно положение".

 Самият Ципрас беше категоричен от парламентарната трибуна тази вечер, че не смята да подава оставка доброволно и „да напуска крепостта”.

С втората част от сега одобрения пакет с реформи - новият закон за банковото дело, депозитите до 100 000 евро ще бъдат гарантирани. При по-високи депозити титулярите на сметките, подобно на акционерите, ще поемат част от тежестта при реорганизацията на банки в затруднено положение.

Преди началото на дебата по пакета от реформи в сряда около 10 000 души демонстрираха пред парламента срещу мерките, които предвиждат банкова и съдебна реформа. Няколко младежи са хвърляли коктейли "Молотов" по полицаите. Въпреки това няма информация за наранявания или арести.

Развитието на дълговата криза в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 12.09.22 г.
fallback