IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще преодолее ли Ципрас следващия тест?

Премиерът призовава лятото крило на СИРИЗА да приеме "надеждите и желанията" на обществото

11:38 | 22.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ще преодолее ли Ципрас следващия тест?

Алексис Ципрас се презастрахова. За да прокара следващите реформи през парламента в Атина, гръцкият премиер отложи спорната инициатива за по-високо облагане на фермерите. Също така други части от пенсионната реформа бяха отложени за по-добри времена. В допълнение - редица депутати от управляващата партия СИРИЗА, които е възможно да гласуват против мерките, са лично уговаряни в продължение на дни да гласуват в съзвучие с линията на кабинета, предава DPA.

За Ципрас в сряда вечер предстои поредният тест. След като загуби през миналата седмица при гласуването на предишните реформи своето парламентарно мнозинство, сега той трябва да се бори за втория пакет от реформи, изискван от кредиторите. Този път става въпрос за модернизацията на съдебната система и банковата практика.

След сериозни смущения в правителството гръцкият парламент одобри миналия четвъртък пенсионната реформа и прие Закон за увеличаване на данък добавена стойност. По този начин той изпълни навреме първите условия за новата помощна програма. Въпреки това заради отказа на 38 депутата на СИРИЗА да гласуват с „Да“ кабинетът загуби парламентарното си мнозинство. Реформите бяха приети само благодарение на гласовете на опозицията.

Във вторник вечер Ципрас призова лятото крило на СИРИЗА да приеме „надеждите и желанията“ на обществото. Едва след като програмата бъде приета, левицата можело да изчисти противоречията в парламентарната група, смята той.

До полунощ в сряда парламентът трябва да приеме текстове за модернизация на правната система и директива за оздравяването и ликвидацията на банки. Говорителят на фракцията на СИРИЗА Никос Филис заплаши по време на свое радиоучастие, че „ако ние не получим най-малко 120 гласа в сряда, няма да сме в състояние да продължим да управляваме“.

В бъдеще се предвижда кредитополучателите да могат да губят домовете си, ако не си плащат навреме лихвите и погасителните вноски към банките. Банковият закон трябва да гарантира депозити в обем до 100 000 евро. При депозити над 100 000 евро депозантите, подобно на акционерите, следва да вземат участие в евентуалната рекапитализация на банки в затруднение.

Гласуването на втория пакет от мерки за икономии в гръцкия парламент днес ще е определящо не само за следващите стъпки на правителството на премиера Алексис Ципрас, но и за по-нататъшния развой на възникналите разединителни процеси в управляващата партия СИРИЗА, пише в коментар днес гръцкият Kathimerini. 

Под въпрос е позицията, която при това гласуване ще заеме председателят на парламента Зои Констандопулу, която вчера заяви, че "Гърция е в режим на удушване на демократичното си функциониране".

Очакванията в кабинета са, че днес щe се потвърди настъпилият разкол в редиците на СИРИЗА, тъй като се смята, че 32-та депутати от вътрешнопартийната опозиция, които гласуваха "против" миналата седмица, сега също ще постъпят по този начин. Все пак от кабинета се надяват, че някои от депутатите, гласували "въздържал се", сега може да подкрепят мерките. Евентуален техен положителен вот може да даде глътка въздух на кабинета с оглед на неговите предстоящи преговори във връзка с новата програма. Според правителствената говорителка Олга Геровасили целта на кабинета е преговорите с кредиторите да приключат до 20 август. 

Въпреки това вълненията и недоволството в СИРИЗА не стихват, а ескалират. Депутатът Алексис Митропулос поиска вчера пред телевизия Mega да бъде изготвен „национален план за водене на новите преговори с кредиторите, да се състави нова преговорна група и даже нов правителствен екип с лица, радващи се на широка подкрепа".

Междувременно и днес се очакват нови протести пред парламента срещу внесения от правителството втори пакет от мерки за икономии. Синдикатът на държавните служители ADEDY обяви, че свиква митинг в центъра на гръцката столица, а за вечерта е организирано шествие пред гръцкия парламент.

Митинги в цяла Гърция ще се състоят и по инициатива на комунистическия синдикат PAME. Миналата седмица при подобни протести избухнаха сблъсъци между полиция и протестиращи и бяха задържани над 30 души.

Гърция има държавен дълг от над 300 млрд. евро и хронично е заплашена от изпадане в несъстоятелност. След приемането на законите за правосъдието и банковите закони може да се очаква начало на преговорите с кредиторите за новата финансова помощ, заяви говорител на правителството в Атина. Новият пакет от помощи се очаква да е в обем до 86 млрд. евро и срок от три години.

Досега според представители на ЕК Гърция изпълнява изискванията за реформи по график. Страната вече плати своите просрочени вноски към Международния валутен фонд (МВФ) и други вземания, дължими на Европейската централна банка в понеделник. По-рано правителството в Атина получи мостово финансиране в размер на 7,160 млрд. евро от Европейския механизъм за финансова стабилност. 

Междувременно американската кредитна агенция Standard & Poor's повиши рейтинга на страната с две степени до CCC+. Нови повишения обаче засега не се предвиждат, като перспективата остава „стабилна“. 

Темата за Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Премиерът призовава лятото крило на СИРИЗА да приеме "надеждите и желанията" на обществото---Махай се от Сириза, ***! Прецака по най-долният начин 61% от гърците.Махай се от Сириза и да идва лявото крило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още