IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще покаже какво ще се случи с фондов пазар, който не е пазар

Властите в Атина се подготвят да отворят борсата, но сред инвеститорите няма поводи за оптимизъм

12:15 | 25.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Когато борсата отвори, гръцките акции няма да поевтинеят с повече от 30% за деня, тъй като това е границата за автоматично спиране на търговията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Когато борсата отвори, гръцките акции няма да поевтинеят с повече от 30% за деня, тъй като това е границата за автоматично спиране на търговията. Снимка: Ройтерс

Дали един пазар е истински пазар, ако купувачите не могат да купуват, а продавачите – да продават свободно?

Гръцките власти, които подготвят почвата за повторното отваряне на Атинската фондова борса, след като близо четири седмици тя бе принудително затворена, се изправят пред търсене на отговор на този въпрос, тъй като те правят безмилостен избор: дали да освободят инвеститорите от капиталовия контрол и да рискуват още средства да напуснат границите на страната или да запазят оскъдната ликвидност и да бъдат още по-дълбоко изолирани от световните пазари.

„Една фондова борса с рестрикции не е истинска фондова борса“, заявява пред WSJ президентът на Асоциацията на членовете на Атинската борса, или Smexa, Спиридон Кирицис. Това е органът, който представлява инвестиционните посредници в Гърция.

Подобно на голяма част от болката на Гърция, която се вкопчи към престижното членство в еврозоната, дилемата достига до сърцето на статуса на държава, функционираща като капиталистическа икономика, присъединила се към света. Гръцките пазари останаха затворени дори след като банките отвориха с ограничени услуги в понеделник.

Представители на Централната банка на Гърция, Комисията за капиталовия пазар на Атина и Министерството на финансите би трябвало да издадат заповед за преотварянето, след като в ранните часове в четвъртък правителството прие новите реформи, изисквани от кредиторите, в замяна на парична помощ. Това коментираха пред Bloomberg по-рано през седмицата две запознати лица.

Паричният сетълмент по трансакциите с ценни книжа ще остане забранен, информираха от Комисията в сряда. Говорителите на Министерството на финансите и централната банка отказаха да коментират. В сутрешните часове в четвъртък заповед за отварянето на борсата все още няма.

„Пазарът не може да остане затворен дълго, но, налагайки някакви стриктни ограничения върху търговията, той няма бъде един истински пазар“, заявява фонд мениджърът в Merit Securities Антонис Георгакакис. „Много е трудно сега, защото дори и един свободен пазар ще има своите проблеми.“

Чуждестранните инвеститори държат 59% от акциите, търгувани в Атина, които вече изгубиха 85% от пика си през 2007 г. Общата стойност на пазара сега е 41 млрд. долара – приблизително, колкото размера само на една италианска банка – този на UniCredit.

След като се присъедини към кредиторите, измежду които Куба и Зимбабве, когато пропусна плащане към Международния валутен фонд в края на миналия месец, Гърция рискува допълнително унижение.

Едни продължителни рестриктивни мерки могат до доведат до понижение на Гърция от страна на MSCI Inc. от развиващ се пазар до категорията „самостоятелен пазар“ – дестинация, която включва Ямайка, Ботсвана, Зимбабве и Китай. Това може да означава, че търговията и цените на акциите могат да спаднат още, а достъпът до ключов източник на финансиране за гръцките фирми може да бъде отрязан.

Инвеститорите ще имат по-малко налични пари, за да търгуват, ако пазарът бъде отворен отново с ограничения върху свободното движение на капитал от банковите сметки, коментираха пред репортери членове на Smexa. Може и да няма купувачи за акциите, заяви един от членовете – Николаос Хрисохоидис.

Ако от една страна регулаторите вдигнат рестрикциите за търговците на акции, страната рискува отлив на депозити. Атина въведе капиталов контрол на 28 юни, за да спре изтичането на кеш от банките, като сега депозантите са ограничени да теглят до 420 евро на седмица, а трансферите в чужбина са забранени.

Инвестиционните посредници отчаяно искат да се върнат към обичайния си бизнес. Висш ръководител в една от тези компании, пожелал анонимност, вече намали с 50% работните заплати, а загубата на приходи от комисиони по сделките може да доведе до съкращения.

От Smexa споделят, че опасенията за неконтролиран отлив на депозити са неоснователни. Данните на Hellenic Exchanges Group показват, че месечният отлив на капитали от борсата през март, който бе най-лошият месец от годината до момента, е бил едва 170 млн. евро. Тази седмица Европейската централна банка увеличи спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки с 900 млн. евро.

Борсово-търгуван фонд, който следи гръцките акции и който е листнат в САЩ, дава представа за очакванията на трейдърите относно посоката, в която ще поемат акциите, когато търговията на борсата в Атина бъде възобновена.

След като се срина с рекордните 19% на 29 юни, когато борсата беше затворена, фондът възстанови 5,8% от стойността си. Каквото и да се случи, гръцките акции няма да поевтинеят с повече от 30% за деня, тъй като това е границата за автоматично спиране на търговията.

„Няма причини за оптимизъм при отварянето на борсата“, смята старши трейдърът в NBG Securities Антонис Цомпопулос. „Не бих казал, че ще има хаос, но съм 100% сигурен, че ликвидността ще бъде ограничена през първите сесии“.

Темата за Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
''Невидимата ръка'' на ''свободният'' пазар вкара света в планетарни катастрофи тоест по-голямата причина за катастрофите са дерегулациите на финансовият капитализъм защото при индустриалният капитализъм е по особено и донякъде трябва неолиберализъм Много хора над 90-95% не знаят подробностите а трябва за да знаят какво да искат от държ.органи и съм събрал фактите как са откраднати десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 ,и най-важното е какво може ,трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се от забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoОсновното е ,че става въпрос за системна криза и трябва дълбоки промени на световната финансова система и ресурсно базира и планирана екологична икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още