fallback

Русия трупа резерви от злато

Страната се опитва да диверсифицира валутните си резерви, за да се справи с влошаващата се икономика

13:08 | 23.07.15 г. 75

Русия се опитва да натрупа повече резерви от злато като част от усилията си да преразпредели портфейла си от резерви, съобщава MarketWatch.

Но с увеличаването на златните си резерви Русия може да се изложи на риска да притежава активи, чиято стойност непрекъснато спада.

„Русия се стреми да диверсифицира валутните си резерви от известно време, но този процес се ускори заради санкциите срещу страната от миналата година насам“, казва Мартина Бозаджиева, ръководител на отдел за проучвания на Европа, Близкия изток и Африка във Frontier Strategy Group.

Междувременно на пазара на суровини цената на златото спадна за десета поредна сесия в сряда. Ценният метал поевтиня с 12 долара, или 1,1%, до 1091,50 долара за тройунция. Цената на златото се понижи с почти 6,7% през юли и 7,7% за годината.

Представителят на руската централна банка Дмитри Тулин заяви през май, че Централната банка на Русия ще повиши златните си резерви, тъй като суровината не се влияе толкова много от „юридически и политически рискове“, съобщават медиите.

Сривът на цените на петрола и международните санкции, наложени върху Русия след инвазията ѝ в Украйна, удариха тежко страната, управлявана от президента Владимир Путин. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия потъна с 4,2% през април спрямо същия период през миналата година, след като през май се сви с 2,7%.

Скорошната сделка с Иран, която проправя пътя на Техеран към по-голямо производство на петрол, се очаква да натежи още повече върху икономиката на Русия, казва Уша Хейли, професор по мениджмънт в West Virginia University.

Вдигането на санкциите срещу Иран означава, че скоро Техеран ще може да изнася суров петрол и увеличеният брой доставки ще се отрази върху вече уязвимия пазар, което силно ще засегне Русия в качеството й на един от големите износители на суровината.

„Трупането на резерви от злато може да помогне да се компенсират изходящите капиталови потоци от Русия, която е изправена и пред спад на разполагаемия доход и потреблението заради нарастващата безработица“, казва Хейли.

„Страната вече държи повече злато, отколкото преди година, въпреки че ще отнеме още доста време, преди общите валутни резерви да се възстановят“, казва Бозаджиева.

Централната банка на Русия е увеличила резервите си от злато с 350 млн. долара през юни, като така те са достигнали до 48,229 млрд. долара, показват данни на банката. Златото представлява 13,3% от всички резерви в края на миналия месец в сравнение с 9,7% през юни 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
fallback