IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският пазар вече е най-атрактивен в БРИКС

Съобразената с риска борсова възвръщаемост е най-висока заради понижената волатилност

15:40 | 20.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Къде бихте инвестирали: в бързо развиваща се икономика с фондов пазар на световно равнище или в разклатена бивша суперсила, въвлечена в опосредствена война и вървяща към рецесия?

Ако в началото на 2015 г. сте избрали втората опция, Русия, щяхте да се лишите от съобразена с риска възвращаемост, надвишаваща тази на първата опция, Китай, а и на всяка друга страна в БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР), твърди ново проучване на Bloomberg.

Макар в онзи момент това да не е изглеждало логично, заради спада на цените на петрола и валутния срив, натежал на руския пазар на стойност 456 млрд. долара, нещата са се промени през последните седем месеца. Достигането на цената на суровия петрол до най-ниските си стойности за последните шест години привлече интереса към руските активи, а опасенията за скъпи акции доведе до срив на китайския фондов пазар в размер на около 4 трлн. долара. Русия има най-ниската пазарна оценка в сравнение с останалите страни и може да разшири печалбата си, ако политическите рискове продължат да се успокояват, твърдят инвеститорите от GAM U.K. Ltd. и Prosperity Capital Management.

“Нашите модели ни казват да залагаме на Русия“, коментира Тим Лав, лондонски инвестиционен мениджър в GAM, която управлява активи за 130 млрд. долара. „Има много силен потенциал за печалба. Правилната преценка обаче е изключително трудна заради политическата ситуация“.

От номинална гледна точка руският индекс Micex отчита повишение от 18% през тази година, което е с 5 процентни пункта по-ниско от китайския индекс Shanghai Composite. И все пак рекордното понижение на руската волатилност в комбинация с все повечето китайски ценови колебания извежда възвращаемостта, съобразена с тези колебания, в полза на Москва с коефициент 1 спрямо 0,6 за Китай, показват още данните. Това е най-добрата печалба сред всички страни в БРИКС.

Промененото състояние на Русия е в контраст със събитията от декември, когато акциите се сринаха с почти 9%, а рублата потъна до рекордно високи нива, карайки централната банка да повиши лихвените проценти до най-високите за повече от десетилетие. С това бе отбелязан пикът на сътресенията, които започнаха с анексирането на Крим от Русия през март и спада на цената на петрола с 48%.

Оттогава насам инвеститорите се успокоиха за бъдещето на страната. Петролът се стабилизира до над 55 долара за барел, а временното примирие в Източна Украйна до известна степен продължава от 14 февруари насам. Индексът за очакваните ценови колебания, измерен чрез цените на опциите, е намалял повече от два пъти до 29%, което е най-стръмният му спад от поне 2006 г. насам, от когато датират най-ранните данни.

Русия продължава да надделява над Китай и през юли. Индексът Shanghai потъна до дъното на таблицата с безрискова възвращаемост и остана там, дори след като намесата на правителството доведе до ръст. Размерът на руската волатилност в петък спадна до най-ниските си стойности от година насам.

Дори след ръста си през първата половин година оценката на руските акции е наполовина по-малко в сравнение с останалите страни от БРИКС.

„Повечето руски акции са фундаментално подценени“, казва Матиас Уестман, основател на лондонската Prosperity Capital Management, която управлява активи за около 2 млрд. долара на бившите съветски републики включително Русия. „Има потенциал за по-нататъшно възстановяване“.

Икономиката на Русия, която през тази година вероятно ще се свие за пръв път от 2009 г. насам, може би ще се възстанови с 0,5% през 2016 г., показва проучването на Bloomberg. Европейските икономически санкции вероятно също ще бъдат смекчени, тъй като няма да бъде „лесно да убедиш всички да бъдат удължени“ през следващата година, казва Уестман.

И все пак дори най-оптимистичните инвеститори не подценяват потенциалните инвестиционни рискове в Русия на фона на продължителния сблъсък за Украйна между президента Владимир Путин и западните сили и натиска върху цените на петрола заради предстоящото завръщане на иранското производство на вече свръхзапасения световен пазар.

Тим Лав, който планира да увеличи руската си експозиция от 3,5% чрез закупуване на акции в зависимост от потребителското търсене, изчаква с хода си, за да види как точно ще се разреши конфликтът в Украйна. Други също се въздържат в очакване на признаци, че чуждите инвеститори се завръщат на пазара.

„Лесните печалби приключиха“, казва Анастасия Левашова, която участва в управлението на около 350 млн. долара в Blackfriars Asset Management в Лондон. „Волатилността на руския пазар е ниска, защото инвеститорската ѝ база и обемът на търговия са намалели драстично“.

Конкуренцията от останалите страни в БРИКС се засилва. Китай насочи 483 млн. долара в последно време, за да подкрепи пазара, докато в Индия подкрепа чрез покупки на чужди инвеститори има за пръв път едва от април насам. Така че по-евтината оценка остава ключов аргумент в полза на Русия засега, като Лав сравнява пазара с „пружина“.

„Натискът върху пружината трябва да продължи, за да се запази оценката ниска“, завършва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още