IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия с нови капиталови и ликвидни изисквания за банките

Новите правила са свързани с регулаторната рамка Базел III, а по-специални ще са за 10 от системно важните банки

09:41 | 16.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Русия с нови капиталови и ликвидни изисквания за банките

Централната банка на Русия ще наложи нови изисквания за капитала и ликвидността на банките. Новите правила са свързани с регулаторната рамка Базел III, а специални изисквания ще има към 10 от системно важните банки, пише Ройтерс.

От 1 октомври 2015 г. десетте банки, които притежават 60% от активите в банковата система, ще трябва да поддържат коефициент на ликвидно покритие от над 60%, гласи съобщение на централната банка, публикувано на нейния сайт.

От 1 януари 2016 г. минималното ниво на показателя трябва да бъде 70%, за да достигне 100% от 1 януари 2019 г.

Системно важните банки са УниКредит Банк, Газпромбанк, ВТБ, Сбербанк, Алфа Банк, Открытие, Росбанк, Промсвязьбанк, Райфайзенбанк и Россельхозбанк.

Освен това централната банка ще изиска от всички банки да поддържат допълнителен капиталов буфер от 0,625% от рисково-претеглените активи към 1 януари 2016 г. Нивото ще нарасне до 2,5% от 2019 г.

10-те системно важни банки ще бъдат обект на отделно правило, което ще ги задължи от 1 януари да поддържат допълнителен капиталов буфер от 0,15% от рисково-претеглените им активи. Капиталовият буфер ще се повиши до 1% от 2019 г.

Въпреки че новите правила за капиталовите буфери няма да бъдат част от задълженията на Централната банка на Русия, банките, които трябва да ги покриват, ще бъдат ограничени относно начините, по които разпределят печалбата си и по които плащат на своя мениджмънт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още