IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Чиновниците от Брюксел убиха "Южен поток"

Руският премиер очаква икономиката на страната да се върне към ръста към края на годината

12:38 | 24.07.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проектът за газопровод „Южен поток" умря по вина на чиновниците от Брюксел, но Русия гледа с оптимизъм на неговата алтернатива „Турски поток", заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за националното словенско радио и телевизия RTV Slovenija.

„Южен поток" стана жертва на бюрокрацията в Брюксел - това всъщност е всичко. За съжаления така се случи“, заяви премиерът. Според него Русия е била готова да изпълни проекта, направила е приготовления, изхарчила е доста пари, но брюкселските чиновници не са могли да постигнат съгласие и са "развлачили" проекта. „България не можа да вземе решение и проектът просто умря“, добави Медведев.

Същевременно обаче той определи "Турски поток" като безусловна алтернатива на "Южен поток". Русия очаква да подпише междуправителствено споразумение за строежа на газопровода "Турски поток" след съставянето на правителство в Турция, каза още Медведев. Преди дни енергийният министър на Турция Танер Йълдъз коментира, че Москва разглежда страната му само като транзитно трасе и това не се харесва от Анкара.

„Междуправителственото споразумение наистина все още не е подписано. Причината за това до голяма степен е, че там (в Турция – бел. ред.) няма правителство“, поясни руският премиер. Той предложи в проекта да бъде включена и Словения, която игра по-приятелска роля при налагането на санкциите от ЕС срещу Москва заради ролята ѝ в конфликта в Украйна.

„Словения би могла да играе важна роля в този проект, като помага за транспорта и дистрибуцията на газа през Европа“, заяви руският премиер, който ще посети столицата Любляна в неделя и понеделник.

Същевременно министър-председателят заяви, че очаква страдащата от рецесия руска икономика да започне отново да расте към края на годината, и изяви надежда за увеличаване на икономическите отношения с „приятелски настроени страни“ в Югоизточна Европа.

„Смятам, че икономиката ще се завърне на пътя на растежа в края на 2015 г. или началото на 2016 г. Няма да е впечатляващ ръст, но ще ни помогне да адресираме някои икономически теми“, каза още той. 

Търговията между Русия и Европа е създала взаимна зависимост, както и ползи, добави още Медведев.

„Често се твърди, че бедната стара Европа зависи твърде много от Русия. Нека сме наясно, Русия също зависи от Европа в същата степен. Ако ние доставяме газ и инвестираме милиарди долари в нашите тръбопроводи, ние сме в зависимост от Европа, от която очакваме да купува нашия газ, точно както и Европа зависи от газа от Русия. Това са взаимни инвестиции".

Руското решение от миналата година да сключи договор за доставка на газ с Китай на стойност 400 млрд. долара не означавало според Медведев, че Москва гледа сега на Изток и вече не оценява икономическите си връзки и търговия.

„Това не е изместване на нашия акцент и не е промяна на векторите на сътрудничество. Това е просто още един вектор на сътрудничество", поясни той. „Фактът, че ние ще доставяме газ за Китай, по никакъв начин не обезценява нашето сътрудничество с Европа".   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
Stefan--L
преди 8 години
Да заствиха послушковците Бойко Плевньо Кунева Симеонов Местан да се откажат от Южен поток но за това пък Германия си направи проект за Северен Поток 2 щото първият поток доставящ на Германия 55 миларда куб метра газ годишно не и стигат ! Нали сега Германия ще продава газ да не сме зависими ние от Русия ! ТАКИВА *** УПРАВЛЯВАЩИ БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Наистина вече не само, че никой в Европа не вярва, но и не мисли за никакви коридори и тръби! Нормално е и Газпром да загуби вярата си... хаха!В Европа сега са на мода - от една страна - танкове, самолети, военни учения по всякакви оси и конфигурации, а от друга - фалити на държави, спасявания с баене и магии, програми за оцеляване... Енергийните трасета и проекти са за една малко по-различна обстановка... хехе... Явно ще трябва да се изчака да се слегне пушилката и да се преброят и приберат труповете... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
vv1969
преди 8 години
Дори Газпром не вярва в осъществяването на Турски поток по първоначалния проект (четири тръби) и затова спря строителството на част от тръбите на руска територия ("Южный коридор") които щяха да го захранват с газ: http://***.kommersant.ru/doc/2762612. Освен това прекратиха договора с компани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Хааахаха... ти пак ли ***-лизираш бре?!! Пак ли прогнози правиш? След денонощното ти ***^не около изгонването на Гърция от ЕЗ и после от ЕС тука не се дишаше от твоите пунктоално-анални разчети и планове на предстоящите събития! Нещо си забравил да маркираш с точки от 1 до 6! Или викаш, секи момент ще се логнеш и като юристката е ще се поправиш. Нея нещо май повече я е срам от "юридическите" простотии, дето избълва преди седмица, та се таи като бълха у ***. Ти обаче не издържа и три дена и пак се изцвили...А лани по това време помниш ли какви прогнози пишеше тука пак за Русия и ***? Рисуваше предколедни революции, глад и мор из Москва? Или ти липсва този дял от мозъка, дето е паметта и срама? хахаха...Абе пиши си - нали и ти требва да сложиш нещо на масата довечера... хахаха ама да не помислиш, че некой сериозен човек те чете. Плюсове знаеш как и сам да си слагаш... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 13
Kaoru
преди 8 години
Каква изненада, че никой не иска да работи с откровени мушеници и хитреци. Но явно мозъчния тръст в Москва това не го е предвидил, защото целият свят се върти около Кремъл. Да пуснат тръби до всичките си граници, пък току виж все някой "клъвнал". Тя глобалната политика ако беше водка със сальотка отдавна да сме в постапокалиптичната ера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 8 години
Странно на 1-ви Декември 2014, Путин не го ли спря проекта сам?Защо не се позова на същата дерогация на северен поток?Това е лесно, но спада на цените на суровините не можеше да ги дерогира и целият паток стане нефективен за Путин и ко. За да се реализира този проект нали не трябва да се краде, а руският държавен бизнес не е основан на такава парадигма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 15
Ironhorse
преди 8 години
Ама нали *** ни обвини нас българите ?!Петрола е под 50 долара брат, цветни революции идат на чревения площад.Страх тресе кремълските фашисти, като дойде гладния и жаден народ да пита: Кой е виновен. Ако Пупкин каже санкциите, Обама, ЕС, ами нали бяхте много велики и самодостатъчни бе.И що за великан е Пупкин, ако народа му гладува заради САЩ, ЕС и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 23
redcretin
преди 8 години
Тъпанара от Москва не схваща разликата между руския *** и ЕС норми и стандарти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Arr
преди 8 години
има обща валута а защо някои са противопоставят да има обща търговска политика зад една обща валута ето още парадокс зад общата валута , и различие от долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Arr
преди 8 години
явно германия противопоставяйки се срещу изграждането на обща търговска политика срещу доставчика, да се говори с един глас за да има немски цени за останали , не иска инвестиците да идват за ниска енергия а за сметка на евтин труд с това да лъснем пред инвеститорите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още