IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев запазва оптимизма си за "Турски поток"

Засега развитието на проекта обаче изглежда невъзможно, защото Анкара не вижда смисъл в реализацията му

10:41 | 24.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Медведев запазва оптимизма си за "Турски поток"

Въпреки всички опасения от последните дни за края на „Турски поток” премиерът на Русия Дмитрий Медведев още не е загубил своя оптимизъм за реализацията на проекта, пише руската информационна агенция „Новости”.

Той коментира, че очаква подписването на споразумение между Турция и Русия за изграждането на газопровода. Плановете предвиждат полагане на тръби по дъното на Черно море, които ще излязат на турския бряг.

В пълния си обем газопроводът ще бъде с четири тръби – една за турските клиенти на „Газпром”, а останалите три – за европейските. Тръбите за Европа трябва да преминат през турската територия до газов хъб с гръцката граница.

Преди дни енергийният министър на Турция Танер Йълдъз коментира, че Москва разглежда страната му само като транзитно трасе и това не се харесва от Анкара.

„Този проект („Турски поток” – бел. ред) е безусловна алтернатива на „Южен поток” и при това положение ние гледаме с оптимизъм на този проект”, казва обаче Медведев.

Междувременно началото на строителството на проекта беше отлагано на няколко пъти, а в началото на месеца „Газпром” прекрати договора си с италианската Saipem, която трябва да положи тръбите по дъното на Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Казва неща по темата за Украйна, които са известни, но не казва нищо по темата Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
http://***.faktor.bg/intervyu/50989-andrey-piontkovski-rusiya-e-fashistka-darzhava.htmlЗа да не преразказвам, ако желаеш прочети какво казва по темата за Украйна, руснак, който се е опълчил на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Има много фигури на шахматното поле. На път са да извадят нова царица на сцената с огромни запаси от газ - Иран, която има сухоземна граница с Турция. Учудващо е, че руснаците съдействаха за ядрената сделка без да поискат нищо насреща. Дори Обама се учуди, че не са обвързали решаването й с приключването на конфликта в Украйна. Може да има неща, които не знаем, но Иран до 10-20 години е способен да промени тотално пазара на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 8 години
Завоя към мюслитата ще му изяде главата на Ердоган .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
Само оптимизъм не стига .... трябват и технолиогии .... и финансиране, Някакво !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Аз не съм оптимист, по много причини, но една направо удари Турция.Турция имам проблем с ИДИЛ и не иска да признае правото на кюрдите да си направят държава в територията на Сирия, което между впрочем Асад подкрепя.Атентатът в Суруч, преобърна геополитиката на Турция за няколко часа.Днес вече Турция нанася въздушни удари по ИДИЛ и е дала разрешение на САЩ да удрят ИДИЛ от базата в Инджирлик.Ердоган ще трябва да плати цената за няколкото годишно репчене срещу САЩ и ЕС. Щом даде Инджирлик (което не направи нито при първата нито при втората война в Ирак), значи явно е разбрал, че нещата отиват на кино. Дори смея да прогнозирам, че скоро ще възникнат проблеми с ядрената сделка между Турция и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още