IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция не се отказва от идеята за "Турски поток"

Въпреки промените правителството на Алексис Ципрас запазва приоритетите си в енергийната сфера

11:50 | 21.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция не се отказва от идеята за "Турски поток"

Новият министър на енергетиката Панос Скурлетис потвърди, че Гърция все още не се е отказала от реализацията на „Турски поток“. „Ние подкрепяме плана за изграждането на гръцко-руски газопровод на наша територия. Това ще даде нови възможности за нас и трябва да бъде използвано“, коментира той, цитиран от Russia Today.

Бившият вече енергиен министър на южната ни съседка Панайотис Лафазaнис беше категоричен преди дни, че страната му е работила много с Русия по изграждането на газопровод, който да осигури руски природен газ за Югоизточна Европа и няма намерение да се отказва от начинанието.

Самата Русия обаче вече отписва проекта. Руският газов гигант „Газпром“ съкрати инвестициите си в съоръженията на своята територия, които трябва да пренесат природния газ по южното направление.

Преди дни пък стана ясно, че и Турция на този етап не дава одобрение за проекта. Енергийният министър на страната Танер Йълдъз беше категоричен, че това няма да стане докато Москва не спре да гледа на Турция като транзитна страна на газа и не разработи система за съвместни доставки с Анкара.

Преди броени дни премиерът на Гърция Алексис Ципрас направи промени в своето правителство. Две са ключовите министерства, в които са назначени нови лица – енергийното, в което Скурлетис замени „бунтовника“ Лафазанис, и в Министерството на труда, което ще трябва да поеме натиска от реформите в пенсионната система.

Въпреки промените обаче заявките на правителството са, че приоритетите в енергийната сфера няма да се променят.

На този етап все още няма яснота дали това означава и скорошно подписване на инвестиционното намерение за изграждането на новата газова връзка с България. То трябваше да бъде официално подписано в края на май. Уверенията на българската страна са, че договорките по него са финализирани и предстои единствено полагането на подписите под него.

Последната официална дата за церемонията - 2 юли, отмина, а засега няма информация за предстоящи събития в тази насока.

Нова политическа криза в Гърция обаче може да постави под въпрос реализацията на проекта, по който България ще може да получава газ от Каспийско море.

А за предсрочни парламентарни избори на есен в южната ни съседка се говори все по-упорито. Междувременно подложеният на силен натиск от свои, опозиция и европейски партньори гръцки премиер Алексис Ципрас получи и глътка въздух.

Очакванията бяха, че още на 22 юли, след критични срещи и заседания в Брюксел и в Атина, той трябва да прокара тежките решения за ограничаването на ранното пенсиониране, както и облагането на фермерите в страната.

Засега обаче този пакет се отлага и утре в гръцкия парламент ще гласуват промени в Гражданско-процесуалния кодекс, предвиждащи облекчения при обявяване на несъстоятелностq и имплементирането на европейската директива за възстановяването на банките (BRRD).

Това означава, че Ципрас ще може да опита да втвърди редиците на СИРИЗА в гръцкия парламент. На изборите в началото на годината коалицията спечели 149 места в 300-членния гръцки парламент. СИРИЗА управлява с помощта на коалиционния си партньори ANEL и заедно имат 169 депутати.

Част от лявото радикално крило на СИРИЗА обаче се противопоставя на ново споразумение с кредиторите и не подкрепя предлаганите от своя премиер мерки. Последното гласуване, с което беше увеличен ДДС за редица продукти, мина с гласовете на опозицията, а 39-ма депутати от управляващата коалиция не подкрепиха Ципрас.

Промените в пенсионната система и особено данъците за фермерите обаче не се одобряват и от опозиционните сили, макар и те да декларираха, че ще гарантират „европейския път“ на Гърция. Гласуването на тези реформи ще е истинският тест за Ципрас и показател ще има ли нови избори в страната още през тази година.

Обществено допитване пък показа, че в момента СИРИЗА остава на върха и дори увеличава одобрението си сред избирателите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 2
IMRO
преди 8 години
То и аз не съм се отказал да кацна на Луната с балон, но има нещо наречено обективна реалност (колкото и гърците да не желаят да признаят, че подобно нещо съществува).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
... но Газпром се е отказал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още